Dit Is Het Verhaal Achter De Man Op De Foto Die Weigerde De Hitlergroet Te Geven...

door Skip

19 Oktober 2016

Dit Is Het Verhaal Achter De Man Op De Foto Die Weigerde De Hitlergroet Te Geven...
Advertisement

Het is 13 juni 1936 en Adolf Hitler is aanwezig bij de inhuldiging van de marinewerven in Hamburg waar de Horst Wessel-vloot van de Duitse marine groots wordt gepresenteerd. Van alle Duitsers die hun leider bejubelen, is er een die zich onderscheidt van de meute. Zijn naam was August Landmesser, eenvoudige havenarbeider.

Als Duits burger was hij lid van de Socailistische Partij, dit was noodzakelijk om te kunnen bljiven werken. Maar in zijn hart had hij afstand genomen van Hitler's beleid, iets wat hem zijn leven kostte...

Advertisement
I giorni e le notti

I giorni e le notti

Wat er gebeurde op die 13e junidag in 1936 kwam omdat August met geen mogelijkheid de nazi-ideologie kon accepteren. Dat gedachtengoed ging tegen datgene in wat onderdeel van hem was geworden. August was namelijk nog maar een jaar daarvoor, getrouwd met Irma Eckler een vrouw die het Joodse geloof belijdde. Met haar had hij twee kinderen. 

Advertisement
I giorni e le notti

I giorni e le notti

Hij kon zijn arm niet heffen voor iemand die joden niet als mensen zag, hij kon zijn handen er niet aan vuil maken zijn hand te heffen voor een dictator  en daarmee zijn vrouw en twee kinderen de rug toekeren. August hield zich stil en onbeweeglijk temidden van een uitzinnige menigte.

I giorni e le notti

I giorni e le notti

Wat waren de gevolgen van het trouwen met een joodse? August werd schuldig bevonden ervan dat hij zijn ras niet had gerespecteerd. Hij sprak zich uit tegen de partij, werd hier eerst uitgezet en werd daarna tot twee keer toe gevangen gezet en eindigde uiteindelijk in het concentratiekamp van Borgermoor. Omdat de rassenwetten van kracht waren geworden werd zijn huwelijk ongeldig verklaard en mochten zijn kinderen niet zijn achternaam behouden.

Jammer waren August en ook Irma gestorven door de oorlog. August moest gedwongen in dienst treden nadat hij werd vrijgelaten, en Irma overleed in een van de concentratiekampen waar ze terechtkwam.... maar in 1951 was er een klein sprankje gerechtigheid. De gemeente Hamburg herkende opnieuw weer het huwelijk tussen August Landmesser en Irma Eckler en de kinderen, die de oorlog overleefd hadden, kregen weer de achternaam van hun vader.

Advertisement