1,5 Miljoen Armenen Vermoord. Deze Genocide Wordt Slechts Door 27 Landen Erkend - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
1,5 Miljoen Armenen Vermoord. Deze Genocide…
Kennen Jullie Balto Nog Die Honderden Levens Redde In Alaska? Zo Is Het Verhaal ECHT Gegaan Chinese Lantaarns Opgelaten Tijdens Oudjaarsavond? Hier Een Aantal Goede Redenen Om Dat Nooit Meer Te Doen

1,5 Miljoen Armenen Vermoord. Deze Genocide Wordt Slechts Door 27 Landen Erkend

18.536
Advertisement

In de 70 jaar na de Holocaust die werd uitgevoerd door de nazi's hebben miljoenen mensen zich verbaasd afgevraagd hoe zoiets dergelijks mogelijk was. Wat velen van hen niet wisten was dat 25 jaar daarvoor al iets angstaanjagends soortgelijks heeft plaatsgevonden. 
Tussen 1915 en 1923 heeft de Ottomaanse (later de Turkse) overheid de systematische deportatie in gang gezet van alle Armenen die leefden op Turks grondgebied. Ongeveer anderhalf miljoen mensen kwamen om in een genocide die tot nu toe door weinig landen wordt erkend.

De marginalisering van Katholieke Armenen vond al jaren plaats in een gebied waar de Islam de hoofdgodsdienst is, maar op 24 april 1915 vond de definitieve breuk plaats.

foto: Wikimedia

De Armeense bevolkingsgroep werd altijd met argusogen in de gaten gehouden door de Ottomaanse overheid omdat laatstgenoemde dacht dat zij een bondgenoot van grote vijand Rusland zou kunnen worden.

foto: Wikimedia
Advertisement

De uitbraak van de Eerste Wereldoorlog wakkerde deze zorgen alleen maar aan, en zo gebeurde het dat in de nacht van 23 op 24 april de eerste arrestaties van Armeense intellectuelen in Constantinopel (nu Istanboel) werden verricht.

foto: Wikimedia

Een maand later, op 27 mei 1915 liet de Ottomaanse overheid de Tehcir-wet van kracht worden. Daarmee was het officieel toegestaan om de Armeense populatie te deporteren.

foto: Wikimedia

Vanaf dat moment werden zij uit hun huizen gezet, al hun goederen in beslag genomen, begon hun gedwongen looptocht in de richting van de Syrische woestijn. Vaak hadden mensen geen water of eten.

foto: Wikimedia
Advertisement

Niet iedereen werd gedwongen op weg gestuurd. In veel gevallen ging het Ottomaanse leger over op massamoord die werd uitgevoerd op verschillende manieren.

foto: Wikimedia

Mensen werden verzameld op een punt in hun dorpen die daarna direct in brand werden gestoken, veel vrouwen en kinderen werden op boten gezet en daarna in zee gegooid. In andere gevallen kregen ze een overdosis morfine toegediend, of vrijwillig tyfus ingespoten of vergast.

foto: Wikimedia

De Ottomaanse regering deed ook een poging om eerst alle Armeense mannen te vermoorden om te voorkomen dat hun volk zich kon voortplanten.

foto: Wikimedia

Sommige moeders wisten hun jongens te redden door hen als meisjes te verkleden.

foto: Bain News Service/Library of Congress

Volgens enkele historici was het hoofddoel van de deportatie van de Armenen niet zozeer de wens om genocide te plegen, maar meer vanwege het territoriale aspect dat kwam kijken bij de verwerkelijking van de Panturanistische ideologie ( dat alle Turkse volkeren met elkaar verbonden zijn).

foto: Wikimedia

Tot heden is het niet alleen de Turkse regering die ontkent dat het volkerenmoord betrof, maar ook veel andere landen in de wereld ontkennen het.

Neem als voorbeeld de reactie van de Turken op de stemming in gang gezet (juni 2016) door de Duitsers, waar landen konden stemmen de volkerenmoord te erkennen of niet. Turkije liet direct weten de resolutie nietig te verklaren en haalde tijdelijk hun ambassadeur terug.

foto: Wikimedia
foto: Bain News Service/Library of Congress

Het zijn maar 27 landen die officieel de volkerenmoord op de Armenen erkennen (Armenië erkent het ook niet).

foto: Wikimedia

De lijst van landen is hier te raadplegen

foto: Wikimedia
Advertisement

Laat een opmerking achter!

x

Ontvang de beste artikelen!

Schrijf je in opCurioctopus.nlom de beste verhalen van de week niet te missen.

Met het inschrijven voor onze nieuwsbrief ga je akkoord met de Privacy Policy vanCurioctopus.nl

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt