Heb je dat ook wel eens dat je vergeet wat je wil doen wanneer je naar een andere kamer gaat? Er is een reden!

door Skip

21 Februari 2017

Heb je dat ook wel eens dat je vergeet wat je wil doen wanneer je naar een andere kamer gaat? Er is een reden!
Advertisement

Je staat op het punt om van huis weg te gaan en dan merk je dat je je zonnebril vergeten bent. Dus loop je terug naar de kamer en op het moment dat je de drempel over stapt... Wat zocht ik ook al weer?
Binnen enkele seconden ben je vergeten waarom je ergens heen bent gelopen en heb je er (vaak) geen idee van hoe dit kan gebeuren. Maak je geen zorgen, want er is een verklaring voor dit verschijnsel die lang niet zo negatief is als je misschien zou denken!

via scientificamerican.com

Advertisement

Het bijzondere 'deureffect...'

Het bijzondere 'deureffect...'

Graphic Stock

Het aparte gegeven dat je vergeet wat je op een bepaald moment ook al weer wilde doen is door verschillende wetenschappers onderzocht. Een van de onderzoeken lijkt de zogenoemde theorie van het 'deureffect' te bevestigen. Voor dit onderzoek hebben experts 55 studenten de opdracht gegeven een game te spelen waarin zij dingen moesten verplaatsen van de ene kamer naar de andere in een virtueel gebouw. Bij tijd en wijle verscheen er aan de rand van het scherm een voorwerp, en als dit het voorwerp was wat de student bij zich had of zojuist had neergezet dan moesten ze op ja klikken. Soms verscheen het icoontje wanneer hij of zij nog in dezelfde kamer was en soms wanneer de student al naar de volgende kamer was gegaan. Vervolgens is het experiment overgeheveld naar de realiteit in echte kamers. Wat de onderzoekers opviel is dat het zich gewoon verplaatsen van de ene naar de andere kamer mensen doet vergeten waarom ze dat deden ongeacht de afstand die ze moesten afleggen. In feite interpreteren onze hersenen het gaan van de ene kamer naar de andere als een soort grens, en als die wordt overschreden dan vergeten we waarom hetgene dat we eerst aan het doen waren belangrijk was wanneer dit wordt vergeleken met de nieuwe ruimte waarin we ons bevinden. Onverwachte gebeurtenissen zoals iemand die aanbelt of de laptop die uitvalt omdat je vergeten was hem aan de lader te leggen lijkt hetzelfde effect te hebben op onze hersenen.
Hoe komt dit? Door het simpele feit dat altijd aan alles denken teveel stress in ons hoofd zou opleveren en dat onze hersenen naar manieren zoekt om de lasten te verlichten!

Advertisement