Aandachtsstoornis? Een onderzoek bevestigt de oorzaak en gevolgen ervan

door Skip

12 Maart 2017

Aandachtsstoornis? Een onderzoek bevestigt de oorzaak en gevolgen ervan
Advertisement

Als iemand een aandachtsstoornis heeft dan betekent dit dat er een stoornis is in de neurologische ontwikkeling van deze persoon welke is gekenmerkt door een groeiafwijking in de hersenen of van het zenuwstelsel.

Maar onlangs is er een recent onderzoek verschenen dat zijn licht laat schijnen op het probleem en is gericht op vijf gebieden in de hersenen die zich anders ontwikkelen bij kinderen die deze stoornis hebben.

via thelancet.com

Advertisement
pexels.com

pexels.com

Onderzoekers van de Radbouduniversiteit in Nijmegen hebben de herseninhoud van 3,200 mensen tussen de 4 en 63 jaar met elkaar vergeleken. 1,713 van hen hadden een aandachtsstoornis en 1,529 vertoonden geen symptomen. Uit dit onderzoek is gebleken dat mensen met deze aandoening een vertraagde ontwikkeling hebben van vijf gebieden in de hersenen namelijk de staartkern, het putamen, de nucleus accumbens en de amygdala (het gedeelte dat de angsten stuurt) en de hippocampus.

Advertisement
commons.wikimedia.org

commons.wikimedia.org

Dit is tot zover het grootste onderzoek dat is gedaan en er is geen twijfel mogelijk: deze aandoening bestaat echt en is vast te stellen. Er is een verband aangetoond tussen de vertraagde ontwikkeling van gebieden in de hersenen en concentratieproblemen waar mensen die aan deze stoornis lijden, last van hebben.

Voor veel kinderen die deze aandoening ook hebben, kunnen er aangepaste leertrajecten worden opgesteld waarbij rekening wordt gehouden met wat ze hebben, kunner er algemene richtlijnen worden gegeven, en in sommige gevallen zijn er medicijnen nodig. Als er het vermoeden bestaat dat een kind hier last van heeft, is het raadzaam om niet alleen een arts in te schakelen maar ook iemand die een specialist is op dit gebied.

Advertisement