We maken kennis met kinderen van 4 jaar die elke dag kobalt uit mijnen halen zodat onze smartphones kunnen werken

door Skip

15 Maart 2017

We maken kennis met kinderen van 4 jaar die elke dag kobalt uit mijnen halen zodat onze smartphones kunnen werken
Advertisement

Uit een reportage door Sky News kwam naar voren dat er kinderen worden gebruikt voor de winning van kobalt dat nuttig is bij de productie van enkele smartphoneonderdelen.

Ze werken soms wel 12 uur per dag voor een loon dat pak 'm beet op 9 euro uitkomt per dag. Dan wordt er zo gebruik gemaakt van kinderen voor de kobaltwinning, nodig voor de batterijen van telefoons en laptops waarmee multinationals miljoenen aan verdienen.

Advertisement
news.sky.com

news.sky.com

Buiten het lage loon om komt daarbij ook nog eens de barre omstandigheden waarin zij zonder veiligheidsmaatregelen hun werk moeten doen. Zoals duidelijk zal worden uit het filmpje (onderaan), moeten kinderen zelfs werken in de stromende regen, zonder schoenen en zware zakken tillen tussen al de viezigheid en vuil.

Advertisement
news.sky.com

news.sky.com

Een arbeidertje van nog maar 8 jaar oud zegt voor de camera "Als ik hier aan het werk ben dan heb ik het moeilijk, mijn moeder is dood en ik moet hier elke dag werken en ik heb hoofdpijn."

De jongens moeten afdalen in de met hand uitgegraven tunnels zonder veiligheidsuitrusting, soms storten de tunnels in terwijl zij er nog in zitten.

De 11 jaar oude Richard vertelt: "Elke morgen word ik wakker en weet ik dat ik hier weer naartoe moet. Hier, waar alles pijn doet."

news.sky.com

news.sky.com

Sky heeft deze activiteiten aan het licht gebracht en heeft het de multinationals, ondanks de gebrekkige regelgeving, aangespoord om uit te zoeken waar ze hun kobalt vandaan halen. Maar feit is dat het merendeel van de smartphones kobalt bevatten dat door kinderen uit mijnen in Centraal-Afrika is gehaald. Apple heeft kenbaar gemaakt dat als hun leveranciers zich niet willen houden aan hun standaard dan is het bedrijf bereid om geen zaken meer met hen te doen; al in het vorige jaar hebben ze 22 kobaltfabrieken uit hun keten gehaald omdat ze niet aan de eisen voldeden.
Feit blijft wel dat iemand maatregelen moet gaan nemen. Het is onnaceptabel dat er nog honderden mijnen zijn waar vrouwen en kinderen worden uitgebuit alsof het slaven zijn.

Advertisement