Schokkende wet goedgekeurd in Texas: liegen tegen moeders om abortus te voorkomen

door Skip

25 Maart 2017

Schokkende wet goedgekeurd in Texas: liegen tegen moeders om abortus te voorkomen
Advertisement

Artsen mogen liegen tegen een moeder over eventuele ziektes of genetische afwijkingen wanneer ze het vermoeden hebben dat een moeder mogelijk kiest voor een zwangerschapsonderbreking. Dit is een van de kernpunten van een nieuwe reeks wetten die zijn goedgekeurd in de Senaat in Texas, thuisbasis van rechts georiënteerde gelovigen en voorvechters van antiabortus.

De nieuwe wet die tot heftige kritiek en protesten heeft geleid en is met steun van Republikeinse senator Brandon Creighton goedgekeurd met een daverende meerderheid (25 voor 9 tegen).

via dailykos.com

Advertisement
Scott/Wikimedia Commons

Scott/Wikimedia Commons

Volgens de senator dient de wet noodzakelijk de gynaecologen die veel te vaak voor het gerecht worden gesleept door kersverse moeders die hen ervan beschuldigen dat de ze niet op de hoogte worden gebracht van eventuele afwijkingen en dus niet kunnen bepalen of ze de zwangerschap willen onderbreken.

Dat leidde dus volgens Creighton tot extreme gevallen waarin artsen vaker abortus aanbevalen om te voorkomen dat ze een rechtszaak aan hun broek krijgen.

Natuurlijk mochten de protesten niet ontbreken, zeker van de kant die vindt dat het beschermen van de gynaecologen alleen maar goed wordt gepraat: in de wet staat dat ze meer de ruimte krijgen om te liegen tegen moeders in spé over ook eventuele ernstige afwijkingen, het is dus een groot gevaar voor de vrije keuze voor abortus.

Dat is waar het op neerkomt, zo valt op te maken uit de woorden van de senator. Toen hij tijdens een persconferentie vertelde over de wet zei hij:"Het is onnaceptabel dat ze aangeklaagd mogen worden alleen maar omdat ze het leven van een mens verdedigen dat heilig is." 

Advertisement