Gevoelloze handen? Pas op want misschien kan je dan een van deze ziektes hebben.

door Skip

13 April 2017

Gevoelloze handen? Pas op want misschien kan je dan een van deze ziektes hebben.
Advertisement

Het is je vast wel eens overkomen dat je geen gevoel meer had in je handen, een gevoel dat vaak gepaard gaat met lichte tintelingen. Als we misschien verkeerd gelegen hebben 's nachts op een gevoelige zenuw die dat veroorzaakt kan hebben, dan is het meestal voldoende om de bloedsomloop weer op gang te brengen met een beetje beweging of door anders te gaan liggen en de zaken weer natuurlijk te laten verlopen. Maar als je vaak last hebt van tintelende handen dan hoeft dat niet altijd te maken te hebben met de manier waarop je in bed gelegen hebt.

Bij enkele ziektebeelden is een verdoofd gevoel in de handen niet een gevolg van iets, maar een symptoom en moet daarom in de gaten worden gehouden. Hier volgen 7 van zulke gevallen.

Advertisement
maxpixel.freegreatpicture.com

maxpixel.freegreatpicture.com

1 - Osteochondrose in de nek: de tintelende handen kunnen erop wijzen dat er een probleem speelt in de nekwervels, het meest kwetsbare gedeelte van de ruggengraat. Er kan sprake zijn van een of meerdere hernia's of artrose, in ieder geval is het een goed idee om een specialist te raadplegen. Een orthpedagoog of een neuroloog zou je kunnen helpen.

2 - Carpale tunnelsyndroom: komt veel voor bij programmeurs, obers, schrijvers of in alle beroepen waar vingers veel worden gebruikt. Door de repetitieve bewegingen zwelt het weefsel op dat om de pezen heen zit die door de carpale tunnel lopen. Hierdoor ontstaat er druk op de zenuw die daar loopt. Als je het vermoeden hebt iets dergelijks als dit te hebben, ga dan naar de huisarts die het met zekerheid kan vaststellen.

3 - Brachiale plexopathie: de plexus brachialis is een gebied dat zich in de schouders onderaan de nek bevindt. Tintelende handen kunnen het gevolg zijn door een kwetsuur in dat gedeelte. Zulk letsel kan de meest uiteenlopende oorzaken hebben. Als je handen steeds slapen, praat er dan over met je huisarts.    

Advertisement
The Photographer | commons.wikimedia.org

The Photographer | commons.wikimedia.org

4 - Bloedarmoede en diabetes: deze aandoeningen veroorzaken onder andere problemen met de bloedsomloop en de tintelende handen die daaruit voortvloeien. Door de juiste tests en controles kunnen deze ziekten worden vastgesteld.

5 - Beroerten en TIA's(voorbijgaande beroerte): hierbij heb je niet alleen tintelende handen maar ook moeilijkheden met de spraak, ben je verward of heb je ineens geen kracht meer. Ga in dit soort gevallen direct naar een arts of een ziekenhuis.

6 - Multiple sclerose: ook hier zijn tintelende handen een van de vele verschijnselen. Het kan gepaard gaan met spierspasmes, duizeligheid, depressie, vermoeidheid en zwakte en nog veel meer dingen. Het ligt voor de hand dat je ook in dit geval je huisarts moet laten ingrijpen.

7 - Tekort aan vitamine B12: tenslotte kan een verdoofd gevoel in handen en ledematen betekenen dat je lichaam behoefte heeft aan deze vitamine die heel belangrijk is voor de aanmaak van rode bloedlichaampjes en DNA-vorming.

Tintelende handen moeten dus niet worden onderschat, vooral niet als het lang na het slaapmoment of tijdens een situatie gebeurt waar onmogelijk een bepaalde zenuw beklemd is geraakt of een optater heeft gekregen. Let vooral goed op en laat je onderzoeken door een arts!  

Advertisement