"Op welke ster lijk jij?": Als jij ook deze quiz hebt gedaan dan moet je dit weten

door Skip

14 April 2017

"Op welke ster lijk jij?": Als jij ook deze quiz hebt gedaan dan moet je dit weten
Advertisement

Velen onder ons zwichten voor het doen van een van die quizzen die zo nu en dan op Facebook verschijnen: "Wanneer zal je gaan trouwen?" "Welk dierenriemteken past het beste bij je?" enzovoorts. Een beetje uit nieuwsgierigheid, uit vermaak en een heel klein beetje voor je zelfvertrouwen klik je op dit soort posts. Het is makkelijker dan je denkt. Iedereen die denkt dat deze quizzen zijn gemaakt gewoon voor plezier slaan de plank volledig mis. Er is een verborgen motief dat aansluit op gevoelig en zeker actueel onderwerp: privacy. Iedereen zegt het met hand en tand te bewaken, maar bij de eerste de beste mogelijkheid geven we onbekende bedrijven de kans om in het bezit te komen van onze persoonlijke gegevens. 

Advertisement

Ben jij ook wel eens gezwicht voor het verlangen te weten op welke ster jij het meest lijkt? Let op, hier zit iets anders achter.

Ben jij ook wel eens gezwicht voor het verlangen te weten op welke ster jij het meest lijkt? Let op, hier zit iets anders achter.

vonvon.me

Je hoeft maar een portretfoto te uploaden hier en daar wat te klikken en klaar is Kees.

Wat een goed nieuws om te ontdekken dat we eigenlijk veel overeenkomsten hebben qua uiterlijk met de mooiste sterren in Hollywood. Wat leuk is het ook om het aan al je vrienden te laten zien! Terwijl jij je erover verheugd dat je een familielid hebt wonen ergens op de wereld zouden je persoonsgegevens kunnen worden buitgemaakt. Voordat je begint met spelen moet je met een aantal dingen instemmen, maar de meeste mensen lezen niet helemaal waar het over gaat. Het komt niet alleen door de oppervlakkigheid van Facebookgebruikers, het is vaak ook moeilijk te begrijpen wat ons als gebruikers gevraagd wordt ook wanneer je de privacyvoorwaarden leest. Het eind van het liedje is dat wij denken een test te doen en even leuk kunnen lachen kan een bedrijf hypothethisch onze data verzamelen en die naar wens gebruiken. Meestal worden ze doorverkocht aan derden voor marketingdoeleinden. Kortgezegd: als je let op de reclames die je ziet wanneer je zit te browsen dingen zijn waar je zo-even naar hebt gezocht dan moet je weten dat dit misschien kan liggen aan de quiz die je een paar dagen eerder hebt gemaakt.

De Spaanse politie heeft gewaarschuwd voor dit op het oog onschuldige spel en vond het verstandig om te laten weten aan mensen die dat nog niet wisten, wat de insteek is voor dit soort quizzen die je in je vrije tijd maakt.

Het is best ingewikkeld waar we over na moeten denken: heeft het nog wel zin om over privacy te praten vandaag, en hoe vaak hebben we zelf wel niet toestemming gegeven voor het inzien van onze privégegevens.

Er is waarschijnlijk niets meer dat nog persoonlijk is, maar tenminste verkopen we onze identiteit niet alleen maar om te zien op welke celeb we lijken!

Advertisement