Hoe je een heerlijke verse zelfgemaakte kaas maakt met 1 liter melk, een beker yoghurt en een halve citroen

door Skip

21 April 2017

Hoe je een heerlijke verse zelfgemaakte kaas maakt met 1 liter melk, een beker yoghurt en een halve citroen
Advertisement

Als je graag voor de mensen van wie je houdt iets wilt klaarmaken dat authentiek en gezond is, dan mag je dit recept niet ontglippen. Had je ooit gedacht dat je met een liter melk, een pakje yoghurt en een paar druppels citroen verse kaas zou kunnen maken?. Echt lekker voor bij het ontbijt, op een broodje met lekkere jam, of gewoon als snack in de middag of als aperitief. Ze zullen trots zijn op je omdat je die verse kaas gemaakt hebt, maar in de eerste plaats ben je natuurlijk trots op jezelf! De makkelijkste manier op dit recept te bereiden is door de thermomix te gebruiken (de temperatuur wordt automatisch geregeld): mocht dat niet het geval zijn dan wordt het aanbevolen om gewoon een keukenthermometer te gebruiken. Mocht je ook geen thermomix hebben, lees dan verder voor de stappen die je dan kunt volgen. 

via thermomix-valencia.es

Advertisement
Hoe je een heerlijke verse zelfgemaakte kaas maakt met 1 liter melk, een beker yoghurt en een halve citroen - 1

Benodigdheden

  • 1 liter verse melk
  • een kuipje witte ongezoete yoghurt of Griekse yoghurt.
  • het sap van een halve citroen
  • een kaasdoek van een meter (te koop bij de kookwinkel)
  • een grote kom

Stappen: Stel het volgende programma in: 15 min/ 90/ vermogensstand 2. Voeg de yoghurt, het citroensap en laat het roeren op stand 4 voor dertig seconden. Sluit af met de volgende programmering: 2 min/ 90/ stand 2. Op dit moment moet je wachten totdat de wrongel (de massa) zich gaat scheiden van de wei, en dat duurt zo'n drie uur. Als deze tijd is verstreken leg dan de kaasdoek in een ruime kom, op zo'n manier dat het over de randen hangt en leeg dan de inhoud van de beker van de thermomix daarin. Oefen kracht uit als je op de kaasdoek drukt om zoveel mogelijk vocht eruit te krijgen. Verwijder de wei uit de kom en doe daar de kaasdoek met kaas er weer in. Druk het nog een beetje uit en zet het dan in de koelkast. Zet iets zwaars op de schaal zoals een pot om een vorm te verkrijgen zoals je die op het plaatje kunt zien. Open na een half uur weer het doej, doe een beetje zout over de kaas, en maak daarna alles weer dicht en dan acht uur laten rusten in de koelkast.

Heb je geen thermomix? Volg dan deze stappen: doe de yoghurt bij de melk, giet alles in een pan en breng het net niet aan de kook (90°C), voeg dan de citroen toe. Roer snel, laat dan afkoelen. Je zult zien dat er klontjes boven komen drijven. Scheidt de wei van de wrongel in de kaasdoek door deze goed aan te drukken. Nu hoef je alleen nog maar de wachttijd aan te houden uit het recept voor de thermomix.

Als het wachten klaar is dan heb je een heerlijke huisgemaakte kaas op tafel staan, met maar een paar ingrediënten die makkelijk te krijgen zijn!  

Advertisement