Je kinderen hoeven niet hun speelgoed te delen met anderen en deze moeder heeft zo haar redenen

door Skip

02 Mei 2017

Je kinderen hoeven niet hun speelgoed te delen met anderen en deze moeder heeft zo haar redenen
Advertisement

We leren onze kinderen veel dingen maar weten we ook zeker dat we ze de juiste waarden meegeven? We leren hen bijvoorbeeld afscheid te nemen met een kus wanneer hen dat wordt gevraagd en dat je per se het speelgoed moet delen met andere kinderen om niet te boek te staan als onbeleefd. We hebben het al eens gehad over het afdwingen bij jonge kinderen dat zij familieleden, kennissen en vrienden moeten knuffelen, ook als ze daar geen zin in hebben en hoe dit hen het idee geeft dat ze niet de baas zijn over eigen lichaam. Zoals dit ook verkeerd en zelfs slecht blijkt te zijn voor hun ontwikkeling, is het kinderen dwingen om hun eigen speelgoed te delen met anderen dat ook en dat ouders hen zeggen dat dit goed is en het juiste is wat je kan doen. De post van deze moeder op Facebook heeft veel discussie op gang gebracht, maar tegelijkertijd werd duidelijk dat wat we kinderen leren niet altijd goed is.

Advertisement

Ons is altijd geleerd toen we klein waren dat we ons speelgoed moesten delen met andere kinderen om maar niet egoïstisch en onbeleefd gevonden te worden.

Ons is altijd geleerd toen we klein waren dat we ons speelgoed moesten delen met andere kinderen om maar niet egoïstisch en onbeleefd gevonden te worden.

Alanya Kolberg/Facebook

Deze moeder denkt er echter heel anders over. Voordat je een kant kiest lees het verhaal dat zij op haar Facebookprofiel heeft gezet.

"Mijn zoon hoeft niets te delen met jullie kinderen.

Toen we vanmorgen het park inliepen werd mijn zoon Carson letterlijk omsingeld door minstens zes kinderen die haast op hem sprongen om de drie stukken speelgoed die hij had meegenomen, te mogen zien. Hij keek mij aan omdat hij niet wist wat hij moest doen.

'Je kunt ook nee zeggen Carson, zeg tegen hen dat je niet wilt delen, dat is alles' zei ik hem.

Carson had het nog maar net gezegd of die kinderen kwamen al op me af, wat wel te begrijpen was, en verweten hem dat hij onbeleefd was omdat hij zijn speelgoed niet wilde delen.

Toen zei ik:'Hij hoeft ook niet te spelen met jullie met zijn speelgoed, als hij op een andere dag het wil delen met jullie dan zal hij dat doen.'

Op dat moment begonnen ook ouders van die kinderen met fronsende wenkbrauwen naar me te kijken en kreeg ik vuile blikken toegeworpen.

Ik snap nog steeds niet wat ik voor verkeerds heb gezegd: als ik als volwassene zijnde het park betreed met een broodje, moet ik het dan ook delen met een vreemde? Dacht het niet!

Aan de ouders die me aankijken in de overtuiging dat mijn kind vast wel een egoïst zal zijn en dat ik 'm niet heb geleerd dat hij moet delen, denk eens na over wie er niet bekend is met goede manieren: degene die weigert zijn speelgoed te delen met zes vreemden, of de zes onbekenden die maar bleven aandringen om iets dat niet van hen is terwijl er al is gezegd dat 'ie 't niet wil?

Het is zo belangrijk om kinderen de waarde te laten inzien van iets delen en de voordelen die hieruit voortkomen. Het is echter net zo belangrijk dat ze begrijpen dat ze ook 'nee' kunnen zeggen, dat er een concept van 'eigendom' is en dat het helemaal geen kwaad kan om grenzen te stellen en de manier waarop je dit doet. Kinderen moet worden geleerd hoe ze zich als volwassenen moeten gedragen en daarom voed ik mijn kinderen niet op een bepaalde manier op gewoon omdat dat altijd zo is gedaan."

Het verhaal van deze moeder druist zeker in tegen de opvoeding die wij allemaal hebben gekregen en wij misschien zelfs wel hebben doorgegeven aan onze kinderen. Wat denken jullie ervan? Ben je het eens met haar manier van denken? Of vind je het belangrijker dat kinderen van meet af aan leren te delen?

Advertisement