De eerste vliegende taxi is voor het eerst opgestegen en kan snel meer worden dan alleen een droom

door Skip

01 Mei 2017

De eerste vliegende taxi is voor het eerst opgestegen en kan snel meer worden dan alleen een droom
Advertisement

Star Wars, Blade Runner, ja mensen dromen al deccenialang van de mogelijkheid om zich per vliegende auto te verplaatsen. Nu is dit maffe idee geen droom meer maar realiteit. Lilium Aviation, gefinancierd door de ESA (Europees Ruimtevaartagentschap) en door de Technische Universiteit München, heeft een prototype ontwikkeld van een klein vliegtuig dat verticaal kan opstijgen en landen, volledig elektrisch. Het luister naar de naam Lilium Jet en is de vliegcabine van de toekomst. Maar deze toekomstmuziek lijkt veel dichterbij te zijn aangezien het prototype met succes al zijn eerste vlucht heeft gemaakt. 

Advertisement
Facebook | Lilium Aviation

Facebook | Lilium Aviation

Het vliegtuig heeft een apart design en heft een vleugelbreedte van tien meter en er zitten 26 kleine turbines op twaalf flexibele rolroeren die de jet helpen opstijgen, in een rechte laten vliegen en landen zonder problemen. De Lilium wordt aangedreven door een elektrische accu waarmee het een bereik heeft van 300 km en een maximale snelheid van 300 km per uur. Momenteel kan het prototype twee passagiers vervoeren maar het doel is uiteindelijk vijf personen.

Advertisement
Youtube

Youtube

Als deze jet onze lucht mag verrijken dan mogen we daar Daniel Wiegand voor bedanken, de oprichter van Lilium Aviation. Het doel van zijn bedrijf is om een vliegende taxi te ontwikkelen die een unieke service biedt. Reserveren met je smartphone, je naar het dichtsbijzijnde ophaalpunt begeven en instappen om vervolgens naar de eindbestemming te worden gebracht zonder dat daar een landingsbaan voor nodig is. Het zal me een rib uit mijn lijf kosten, horen we je al denken, maar nee, dat is niet het geval. Lilium Aviation wil het zo gaan doen dat hun product toegankelijk is voor een zo breed mogelijk publiek.

Youtube

Youtube

Geschat de vliegsnelheid denkt Lilium de reistijden aanzienlijk te kunnen verkorten. Het bedrijf heeft New York als meetlat genomen en stelde zich een reis van Manhattan naar vliegveld JFK voor. Op dit moment doe je daar met een taxi 55 minuten over en geef je daar gemiddeld 64 dollar aan uit. Volgens Lilium kan de reistijd ook 5 minuten bedragen en dat de prijzen in verloop van tijd zullen variëren beginnend vanaf 36 dollar en eindigend met slechts 5 dollar.

Youtube

Youtube

Andere producenten werken ook aan andere soorten prototypes, maar slagen er geen van allen in om dezelfde afstanden af te leggen als de Lilium zonder daarbij gebruik te maken van fossiele brandstoffen. Wat betreft energieverbruik en prestaties schijnt dit bedrijf zijn voorbestemd de wereld van vervoer te gaan veranderen met zijn technologie.

Advertisement