Een gigantische ijsberg "Groet" de Canadese kust, de tocht die het maakt is uniek

door Skip

29 April 2017

Een gigantische ijsberg "Groet" de Canadese kust, de tocht die het maakt is uniek
Advertisement

In de Canadese provincies Newfoundland en Labrador is het elke zomer mogelijk om te gaan iceberg watchen en de "bezoekers" te zien komen aandrijven die al tienduizenden jaren oud zijn. Veel Canadezen en toeristen zouden dit niet willen missen. Elk jaar maken deze enorme ijsschotsen een tocht langs die kusten daar, waardoor er een uniek spektakel ontstaat dat apocalyptische trekjes heeft.

via theguardian.com

Advertisement

Een uniek spektakel.

Een uniek spektakel.

Twitter

De ijsbergen "dalen af" naar de kusten van Newfoundland en Labrador nadat ze zich hebben afgescheiden van de ijskap in de Baffinbaai en van het nabijgelegen Groenland. Wat je hier op de foto ziet is dat een ijsberg voorbijtrekt aan het stadje Ferryland (Newfoundland). Het heeft letterlijk voor verkeer gezorgd op een plek waar mensen anders nooit komen.

Advertisement
Twitter

Twitter

Deze enorme ijsschotsen die een gemiddelde temperatuur hebben van -20°C bewegen zich met een waardige snelheid van ongeveer 17 kilometer per uur,  door de wind en waterstromen richting de kust geduwd. Wat er in Ferryland is waargenomen is van recordomvang: de geschatte hoogte van het gedeelte dat boven het water uitsteekt is 46 meter hoog.

Leuk voor de toeschouwer, een probleem voor reizigers en mensen die werken

Leuk voor de toeschouwer, een probleem voor reizigers en mensen die werken

NL Aerial

Omdat de ijsberg zo ongebruikelijk dicht bij de kust is kunnen kijkers scherpe foto's maken met drones. In 2017 is het aantal ijsbergen dat dat Noord-Atlantische vaarroutes doorkruiste disproportioneel is toegenomen en komen steeds vroeger en dat baart zorgen. Alleen al in de eerste vier maanden van het jaar zijn er 616 geteld, waar er in het vorige jaar er 687 waren in totaal. De oorzaak lijkt te kunnen worden achterhaald in het feit dat de wind zeer sterk in de tegengestelde richting draait en dat de klimaatverandering ervoor zorgt dat blokken ijs sneller loskomen van de kappen in Groenland. Dit verschijnsel dat niet vaak voor komt, lijkt een gevaar te vormen voor de boten die moeten varen in die gebieden. Ze moeten erg grote omwegen maken.

In de video hieronder kan je de ijsberg zien van Ferryland.

Advertisement