Het gebeurt steeds vaker dat mannen het condoom afdoen tijdens de daad zonder het te zeggen en dat is zorgelijk

door Skip

29 April 2017

Het gebeurt steeds vaker dat mannen het condoom afdoen tijdens de daad zonder het te zeggen en dat is zorgelijk

Wanneer beide partners het willen, dan is wat er allemaal gebeurt in de slaapkamer hun eigen zaak. Accepteren dat iemand anders dingen prettig vindt die compleet verschillen met wat we zelf vinden, dat is nog niet zo moeilijk. Maar als je in een intieme situatie bent kan er iets vreemds gebeuren, waardoor je zo erg in de verlegenheid wordt gebracht en je gewoon totaal niet doorhebt dat je wat je net hebt meegemaakt, eigenlijk verkrachting is. Stealthen, dat steeds vaker lijkt te gebeuren de laatste jaren, valt onder die noemer. Mannen doen dan het condoom af tijdens de seks zonder daarvoor toestemming te vragen van hun partner.

Coverfoto: kerryank/Graphic Stock   

via chicagotribune.com

kerryank/Graphic Stock

kerryank/Graphic Stock

Bij stealthing doen mannen op zo'n manier het condoom af dat dit niet kan worden gezien door de partner die eerder had ingestemd met het hebben van seks op voorwaarde dat dit dan wel veilig zou gebeuren. Er is bij een onderzoek dat is gepubliceerd in het blad Columbia Journal of Gender and Law, dieper ingegaan op het verschijnsel. Daarbij kwam aan het licht dat het om een zorgelijke trend gaat in de V.S. (maar er wordt ook gesproken van het Verenigd Koninkrijk), die zowel plaatsvindt binnen de hetero als de homogemeenschap. Alexandra Brodsky, leidster van het onderzoek, zegt beter te willen begrijpen wat dan gebeurt. De aanleiding was dat veel vriendinnen haar hadden toevertrouwd dat zij zich in dergelijke situaties bevonden:'Als ze me het dan vertelden, dan zeiden ze altijd iets in de trant van "Ik voel me echt bedonderd, maar ik wist niet hoe ik dat wat mij was overkomen moest noemen, en daarom was ik me er ook niet bewust van dat mijn woede gewoon gerechtvaardigd was."'
Brodsky verklaart in haar onderzoek dat de oorsprong van deze praktijken lijken te kunnen worden herleid naar de online fora waar mannen zich verzamelen en verklaren dat ze "het recht hebben om hun zaad te verspreiden" Daarnaast lopen vrouwen dan ook risico op ernstige ziektes en ongewenste zwangerschappen. In de V.S. is er geen bewijs van dat er aangifte is gedaan voor dingen als dit, maar er zijn wel mensen die het onderzoek van Brodsky juist hiervoor willen gebruiken.
In Europa is er een geval bekend in Zwitserland waar het tot een veroordeling is gekomen van een man die in alle opzichten gewoon iemand verkrachtte toen hij zijn condoom afdeed zonder iets tegen haar te zeggen: het Zwitserse gerechtshof is van mening dat de vrouw nee zou hebben gezegd als dit van tevoren wist. Stealthing is er ook in een "vrouwelijke vorm" waar vrouwen een gaatje maken in het condoom om zwanger te worden zonder dat de man dat wil of ervan weet.