Waarom heb je het toch altijd koud, ook wanneer het niet winter is?

door Skip

06 Juni 2017

Waarom heb je het toch altijd koud, ook wanneer het niet winter is?
Advertisement

Om te beginnen zijn er veel meer mensen die het denken koud te hebben ook al is het dat niet. Als ook jij iemand bent die altijd klaagt ijskoude handen en voeten te hebben en je merkt dat je dikker gekleed bent dan anderen, dan kan het zijn dat je geen kou kunt verdragen. Hoewel dit wel vaker voorkomt bij vrouwen, is het toch handig om dit met een dokter te bespreken. In sommige gevallen kan een voortdurend gevoel van koude een waarschuwingssignaal zijn en wijzen op andere problemen.

Advertisement

Wat betekent het om kou niet te kunnen verdragen?

Wat betekent het om kou niet te kunnen verdragen?

maxpixel.freegreatpicture.com

Mensen hebben last van kou maar er zijn gevallen waarin de gevoeligheid wel erg groot is: wanneer je er ook last van hebt wanneer andere mensen zeggen dat de temperatuur goed is of dat zij het zelfs warm hebben. Bovendien brengt het dragen van extra lagen geen enkel voordeel.

"Waarom heb ik het altijd koud?"

  • Anemie of bloedarmoede: Bij deze aandoening is er sprake van een verminderd vermogen van het bloed om zuurstof te vervoeren, het staat ook wel bekend als bloedarmoede. De rode bloedlichaampjes nemen dit normaal gezien voor hun rekening, zij kunnen een tijdelijke verbinding maken met zuurstof door middel van een ewit hemoglobine genaamd. Een fundamenteel onderdeel van hemoglobine is ijzer. Wanneer het lichaam hier niet voldoende  van krijgt via het dieet dan ontstaat er bloedarmoede. De symptomen zijn duizeligheid, zwakte, kortademigheid, hartkloppingen en een bleke huid.
  • Ondergewicht: wanneer de BMI-index (omtrek van je middel) minder is dan 18,5 centimeter dan is er sprake van een ondergewichtsituatie. Dit betekent dat mensen een laag vet missen die ervoor bedoeld is om vitale organen te beschermen tegen temperaturen van buitenaf. Het gevolg is dat je het dan koud hebt.
  • Het syndroom van Raynaud: bij deze ziekte zijn de aders aangedaan, de wegen waardoor het bloed vanuit het hart naar alle uiteinden van het lichaam wordt gebracht. Wie hieraan lijdt heeft buitengewoon nauwe aderwanden die de doorstroming van bloed verminderen. De symptomen: continu het gevoel hebben dat je het koud hebt en het moeilijk warm krijgt en je vingers, voeten, neus, oren en lippen een blauwige of blanke kleur hebben. Er is een pijnlijk gevoel wanneer deze lichaamsdelen nat worden en dat dan de kleur plotseling verandert die neigt naar rood.
  • Verminderde werking van de schildklier: wanneer er door deze klier niet voldoende van het hormoon wordt aangemaakt dat is betrokken bij de spijsvertering dan wordt dit laatstgenoemde vertraagt en dit zorgt ervoor dat je minder warmte kunt produceren. De symptomen zijn: constipatie, niet aanwijsbare gewichtstoename, vermoeidheid, droog haar en huid. Om deze aandoening, die vaker voorkomt bij mensen boven de 50, vast te kunnen stellen moet er bloedonderzoek worden gedaan.
  • Lage bloeddruk: bij deze ziekte vervoeren de bloedbanen vanuit de extremiteiten van het lichaam zoals vingers en voeten, het bloed naar belangrijke organen. Dat verklaart waarom mensen die eraan lijden altijd koude handen en voeten hebben.
    Symptomen: duizeligheid, wazig zicht, misselijkheid, zwakte, verwardheid. Een te lage bloeddruk kan verschillende oorzaken hebben waaronder: uitdroging, bloedverlies, medicijngebruik, problemen met de bloedcirculatie en ziektes die endocriene klieren treffen zoals de alvleesklier.
  • Stress en angst: stress hebben, 's nachts niet slapen en altijd angstig zijn, maakt het je lichaam op verschillende manieren lastig. Door stress kan ook de normale bloedsomloop veranderen waardoor je ook voelt dat je het koud hebt. Symptomen: negatief gestemd zijn, chronisch moe zijn, niet kunnen slapen en voortdurend een gejaagd gevoel hebben wijst er allemaal op dat iets niet helemaal gaat zoals het moet. Even halthouden dus om dat probleem van kou, of misschien wel ergere dingen, te vermijden.

Het gevoel dat je het koud hebt kan komen door de meest uiteenlopende dingen die erg of minder erg zijn, daarom is het altijd goed om erover te praten met een dokter. Je dikker aankleden is maar een gedeelte van de oplossing.

Het gevoel van die eeuwige kou kun je aanpakken!

Advertisement