Waarom kinderen niet zouden moeten leren lezen en schrijven vóór hun zesde verjaardag

door Skip

28 Mei 2017

Waarom kinderen niet zouden moeten leren lezen en schrijven vóór hun zesde verjaardag
Advertisement

Steeds meer scholen in de wereld maken van de kleuterschooljaren een soort voorbereiding op de basisschool. Op sommige plaatsen wordt er tegen deze tendens ingegaan en vindt het leren lezen en schrijven plaats vanaf het zevende jaar. Wie doet het beter? De meningen van experts van voorschoolse onderwijs en de behaalde resultaten op scholen waar ze later beginnen met lezen en schrijven blijken geen ruimte over te laten voor twijfels.

via theguardian.com

Advertisement

Waarom het niet nodig is aan te dringen dat kinderen leren lezen voor hun zesde verjaardag.

Waarom het niet nodig is aan te dringen dat kinderen leren lezen voor hun zesde verjaardag.

Graphic Stock

Leraren en ouders die kinderen aansporen om te leren lezen en schrijven voordat deze zes jaar zijn hebben zeker de beste bedoelingen, maar ook door de angst te moeten zien dat kinderen het moeilijker hebben dan anderen als ze eenmaal naar de basisschool gaan.
Maar als in landen zoals China de moeilijkheid van de geschreven taal objectief gezien een vroegtijdige start misschien kan rechtvaardigen blijkt het in landen met talen die een beperkt aantal letters in het alfabet hebben vaak nutteloos en vaak geen goeds te brengen.

Advertisement

Wat zeggen de feiten

Wat zeggen de feiten

Graphic Stock

Er zijn kinderen die al vanaf hun vijfde van nature interesse tonen in letters en makkelijk leren lezen zonder daar al te lang over te doen. Anderen kunnen echter nog niet zoveel de aandacht vasthouden als nodig is voor deze moeilijke opdracht, maar soms zijn zij ook nog niet klaar ervoor omdat ze ook nog niet de motorische vaardigheden hebben ontwikkeld om een potlood vast te kunnen houden.
Voor veel experts is het echter zo, inclusief Lilian Katz, specialiste in voorschools onderwijs, dat het inwisselen van spelenderwijs leren voor leren lezen en schrijven niet tot betere resultaten leidt, dan wel tot mogelijke problemen.

Op de lange termijn blijkt dan ook dat zij die de mogelijkheid hadden om meer te spelen en meer hun eigen creativiteit te ontwikkelen, meer en betere resultaten boekt waar meer variatie in zit zoals persoonlijke groei en een normale lees- en schrijfvaardigheid. Wie van kleins af aan meer bezig is geweest met het leren en begrijpen van letters daarentegen, lijkt meer moeite te hebben om zich aan te passen op school, simpelweg omdat er een goede kans bestaat dat zij zich onbekwaam voelen omdat zij niet erin slagen mee te kunnen komen met anderen. De onderzoeksresultaten geven trouwens aan dat dit met name opgaat voor kinderen. Het zijn jongens die het meest last hebben van deze psychologische druk.

Het zal dan ook geen toeval zijn dat een land als Finland, dat al sinds mensenheugenis in de top vijf staat in het klassement van de beste onderwijssystemen ter wereld, alleen in het volgende voorziet: op kleuterscholen krijgen kinderen alleen verantwoordelijkheidsgevoel door middel van spelen en zo goed mogelijk de creatieve vaardigheden te stimuleren en dat ze dan op 7-jarige leeftijd beginnen te werken met letters.

Mochten er lezers zijn die zich juist nu in deze fase bevinden met hun kinderen, dan is de methode op school veranderen niet mogelijk, dat ligt voor de hand, maar met deze informatie kan wel rekening worden gehouden wanneer zij hun kinderen zo goed mogelijk bijstaan. 

Advertisement