Door wetenschap bevestigd: aantekeningen maken met pen en papier is efficiënter dan alles digitaal noteren

door Skip

14 September 2017

Door wetenschap bevestigd: aantekeningen maken met pen en papier is efficiënter dan alles digitaal noteren
Advertisement

Het maken van aantekeningen kan het verschil maken in de uitslag van een examen, maar nu met het bestaan van verschillende digitale apparaten, zie je dat veel mensen aantekeningen maken met pc's en tablets. De vraag die vaak gesteld wordt is: is het beter om te bouwen op tecnologie en en een digitaal hulpmiddel gebruiken of is het slimmer om het op de "old school" manier met de hand te doen? Hier zijn enkele onderzoeken die de pendel in het voordeel laten bewegen van deze laatste manier.

Advertisement

Alle redenen op een rij waarom je beter notities kunt opschrijven.

Alle redenen op een rij waarom je beter notities kunt opschrijven.

Kevin Yamamoto, een docent aan de South Texas College of Law in Houston heeft een experiment opgezet waarbij alle leerlingen geen laptops tijdens zijn lessen mogen gebruiken. Daarna maakt hij een schatting van de veranderingen die zijn opgetreden binnen de groep. Het blijkt dat aantekeningen met de hand maken leidt tot meer aandacht en meer betrokkenheid in de discussies. Direct gevolg hiervan was dat er veel hogere cijfers waren bij de examens.  Dit laat zich verklaren door het feit dat je met het toetsenbord alleen de lessen 'overschijft' woord voor woord in plaats van een concept mentaal uit te werken en dit op papier te zetten.

Advertisement
Fredrik Rubensson/Flickr

Fredrik Rubensson/Flickr

Een ander onderzoek heeft op een andere manier bevestigd wat al door Yamamoto is waargenomen, dat je slechtere toetsresultaten behaalt die veel slechter zijn wanneer er open vragen moeten worden beantwoord, waarmee je dus moet aantonen dat je het geleerde begrijpt en kunt uitwerken.
Zoals psychiater Victoria L. Dunckley nader verklaart verbetert gebruikmaken van pen en papier onder andere de lees- en schrijfvaardigheid, het onthouden en opnemen van de stof, kritisch denkvermogen en de hand-oogcoördinatie.
En ook al schiet autocorrect ons te hulp op een pc wanneer we twijfelen over spelling, is het schrijven van datzelfde woord met een pen wenselijker zijn omdat de hersenen beter in staat zijn om te onthouden en herkennen wat we zelf 'maken'. Deze observaties zijn tenslotte niet alleen van toepassing op hoger onderwijs, maar ook in het basis- en middelbaar onderwijs.

In wezen zou het dus beter zijn te kiezen voor de ene of de andere methode naargelang het soort les die je volgt, maar pen en papier voorrang geven geniet de voorkeur.

Advertisement