Urologen bevestigen dat je door een achtbaanritje je nierstenen kwijt kan raken

door Skip

05 Juni 2017

Urologen bevestigen dat je door een achtbaanritje je nierstenen kwijt kan raken
Advertisement

Over een tijdje zal je van je huisarts te horen kunnen krijgen dat je van je nierstenenprobleem af kan komen door een achtbaanritje te maken. Maak je geen zorgen, hij neemt je niet in de maling, en hij is ook niet volledig gek geworden. Hij beroept zich op een volkomen wetenschappelijk gegeven, ook al heeft het een zweempje van humor over zich heen. Veel urologen onderschrijven dat het instappen in dergelijke attracties met hoge snelheden vaak alles is wat er nodig is om van nierstenen af te komen. 

Advertisement

Dokter David Wartinger heeft de zaak gevolgd van een patiënt die zijn problemen met nierstenen heeft verholpen na een weekendje in Disneyland te zijn geweest met zijn gezin.

Dokter David Wartinger heeft de zaak gevolgd van een patiënt die zijn problemen met nierstenen heeft verholpen na een weekendje in Disneyland te zijn geweest met zijn gezin.

Massachusetts Office of Travel & Tourism Segui/Flickr

De man maakte een rondje in de achtbaan van het park en kreeg de eerste niersteen eruit, een tweede ritje en er kwam er nog een uit. Hij deelde het verhaal met de dokter die moeite ervoor moest doen om zijn lach in te houden.

Aanvankelijk dacht geen enkele dokter dat het vermaak in achtbanen verband kon houden met het verdwijnen of afnemen van nierstenen. Wartinger ging dieper in op de kwestie toen steeds meer patiënten hem zeiden dat deze rare aanpak echt hielp.

Het verhaal van deze uroloog is nog gekker: om meer inzicht te krijgen in dit hele gebeuren besloot hij zelf in de achtbaan te stappen. Hij wilde een wetenschappelijk experiment doen en probeerde zo dicht mogelijk een realistisch scenario te evenaren. Hij maakte daarvoor met een 3D-printer de nier na van de man die hem het verhaal vertelde, deed daar kleine steentjes in en zijn eigen urine.

Hij ging naar Disneyland en ging in de achtbaan zitten met de nagebouwde nier. In de eerste instantie wilde hij niet zijn wetenschappelijke experiment prijsgeven, maar toen hij dat wel moest doen (ze hadden hem anders niet in laten stappen) was ook hij verbaasd, want degene die daar over de achtbaan ging had onlangs ook problemen gehad met nierstenen. Hij gaf toestemming en liet hem begeleiden door een medewerker.

De twee mannen deden bijna 200 ritjes om ervoor te zorgen dat ze consistente gegevens hadden. Wat blijkt? Ze bevestigden niet alleen dat ze in feite de nierstenen eruit kregen door de werking van zwaartekracht, maar zagen ook dat er in 63,89% van de ritjes dit gebeurde toen ze achterin de achtbaan zaten.

Het experiment is slechts de eerste stap in het onderzoek. Nu moeten er nog gegevens worden verzameld samen met echte mensen die niersteenproblemen hebben. In ieder geval kan door dit onderzoekje met het 3D-model al wel worden gezegd dat achtbanen een valide oplossing zijn als nierstenen niet groter zijn dan 5 millimeter.

Advertisement