Een Zwitsers bedrijf kan koolstofdioxide uit de lucht halen en het omzetten in nuttige eindproducten

door Skip

25 Juli 2017

Een Zwitsers bedrijf kan koolstofdioxide uit de lucht halen en het omzetten in nuttige eindproducten
Advertisement

Het Zwitserse bedrijf Climeworks heeft een apparaat ontwikkeld waarmee er koolstofdioxide uit de lucht kan worden gehaald en er iets bruikbaars van kan maken zoals een bemestingsmiddel. Hun centrale staat dichtbij een verbrandingsoven in Zürich en daardoor kunnen zij 900 ton koolstofdioxide per jaar uit de lucht halen. Climeworks is het eerste bedrijf ter wereld dat zulke technologieën benut. Het werd in 2003 opgericht door de ingenieurs Christoph Gebald en Jan Wurzbacher die in 2007 waren begonnen met het onderzoek dat leidde tot de aanleg van de eerste centrale in 2010.

In de video kan je meer uitleg vinden over de details. 

Advertisement
Youtube

Youtube

"Het is ons doel om 1% van de totale wereldwijde CO2 uitstoot te vangen die door de mens wordt geproduceerd. Dit doel willen we bereiken voor 2025" laat Christoph Gebald weten, een van de twee oprichters.

De Climeworks centrale is gebouwd op de verbrandingsoven om de warmte ervan te gebruiken voor zijn werking, heel eenvoudig als je de opzet bekijkt. De lucht, die vol met C02 zit, wordt opgezogen en dan wordt dat gescheiden van koolstofdioxide met behulp van enkele filters die dit dan vasthouden. Wanneer de filters vol zitten wordt het gas eruit gehaald door een hitte- en condensatieproces.

Advertisement
Wknight94 talk | Wikimedia

Wknight94 talk | Wikimedia

De onderzoekers van Climeworks lichten toe dat de C02 die door hun uitvinding wordt opgevangen, op dit moment gebruikt wordt voor het verwarmen van kassen in de buurt, maar het zou ook kunnen worden gebruikt voor brandstoffen die geen milieu-impact hebben of voor kunstmest. Het vermogen van de centrale is echter wel beperkt. Om de doelstelling te behalen dat er 1% van de totale C02-uitstoot wordt opgevangen, zouden er 250 duizend centrales voor nodig zijn, echt veel om binnen korte tijd aan te komen. In ieder geval staat Climeworks er niet alleen voor omdat naast hun technologie die ze hebben, er ook andere technieken zijn waarmee C02 uit de lucht wordt gehaald voor andere doelstellingen en dragen ze bij, hoe minimaal ook, aan de opname van gas uit de lucht. 

Advertisement