10 adviezen voor een relatie waar de vonken vanaf springen

door Skip

19 Juli 2017

10 adviezen voor een relatie waar de vonken vanaf springen
Advertisement

Hoeveel moeite we ook kunnen doen, niets blijft hetzelfde en alles is aan verandering onderhevig. Er zijn van die momenten die zo mooi zijn in het leven dat je zou willen dat ze voor eeuwig duurden, zoals de eerste maanden van een baby, de jeugdigheid en ook het verliefdheidsgevoel. Dat gaat niet. Ook de liefde voor iemand verandert mettertijd gedurende de dagen en jaren. Dat gevoel van vlinders in je buik bestaat echt, dat gevoel dat je nauwelijks overeind kan blijven staan en een drang om te willen leven dat je zowat uit je voegen barst, maar we weten ook dat er een begin en een eind zit aan een periode.

gevoel van verliefdheid, ook al verdwijnt dat niet geheel, wordt wat gematigder als alles wat gewoner wordt. Daarom eindigen vele relaties na deze eerste schitterende fase. Hoe kunnen we voorkomen dat het enthousiasme tempert gaandeweg?

Advertisement

Laten we uitgaan van de aanname dat de relatie langdurig is als je de juiste partner hebt gekozen

Laten we uitgaan van de aanname dat de relatie langdurig is als je de juiste partner hebt gekozen

pexels.com

1. Ga met een positieve houding het leven tegemoet: iedereen zou zich alleen graag met positieve, aardige en praktisch ingestelde personen willen omringen en proberen en mensen die klagen, negatief en eentonig zijn bij je uit de buurt te houden. Door je vijandig op te stellen trek je onvermijdelijk ontmoedigende, saaie en zeurderige mensen aan. Met positiviteit straal je aantrekkelijkheid uit en ben je fijner in de omgang, zowel in de ogen van je partner en ook andere mensen. 

2. Houd van jezelf: Jouw vriend/vriendin wil niet degene zijn voor wie je alles opoffert, maar wil boven alles dat jij blij bent met jezelf. Om dat te doen moet je eerst tevreden zijn met en trots zijn op jezelf, zodat je deze positiviteit ook in de relatie kan gieten. Dit is een van de geheimen tot het blijven aanwakkeren van wederzijdse interesse: houden van je eigen persoonlijkheid en plezier hebben om die te delen met je partner. Alleen zij die echt een stel zijn slagen hierin  en kunnen een veel beter wederzijds begrip ervaren dan mensen die moeten veranderen om de ander te plezieren. 

3. Heb altijd oog voor de wensen en behoeften van je partner: Het is niet gezegd dat je elke wens van de ander moet vervullen, maar je moet ze ook zeker niet negeren. Vaak rekent de ander er ook niet op dat een eigen "verlangen" wordt vervuld, hij of zij zou liever zien dat zijn/haar droom door jou wordt opgemerkt. Dit verhaal gaat nog meer op wat behoeften betreft: als jou om meer aandacht wordt gevraagd of je merkt het zonder dat er nadrukkelijk om wordt gevraagd, aarzel dan niet om dan je best te doen.

4. Toon bewondering en dankbaarheid: Veel mensen vinden het vanzelfsprekend dat houden van ook bewonderen betekent en trots zijn op wat de ander doet en hoe de ander is. Maar zo is het niet: De mens heeft van nature behoefte om zo nu en dan het bewijs (opnieuw) nodig, niet zozeer voor de bevestiging dat het gevoel er nog steeds is  maar om voldoening te krijgen uit het onverwachte compliment dat wordt gegeven.

5. Kies met zorg je woorden: woorden zijn machtiger dan het zwaard, het is niet zo maar een kreet. Het kan lastiger zijn om de woorden te kiezen wanneer je een discussie hebt, maar de wil om er uit te komen mag nooit ontbreken. Het kan daarna moeilijk zijn om de wonden te hechten die een belediging kan hebben veroorzaakt en wanneer een excuus niet voldoende kan zijn. Harmonieuze stellen weten hun woorden te wegen ook wanneer er grote spanning is en dit is ook een vaardigheid van meer diplomatieke personen.

6. Toon respect: je beledigd, genegeerd en vernederd voelen doet pijn zeker als daar nog andere mensen bij aanwezig zijn. Elke vorm van relatie moet kunnen bouwen op solide ondergronden zoals wederzijds respect. Respect tonen betekent dat je dat ook doet met woorden, dat je andere visies accepteert ook wanneer zij niet stroken met je eigen visie, dat je weet wat de behoeften zijn van de vrienden en familie van je partner.

7. Wees invoelend: we hebben allemaal momenten van stress, eenzaamheid en pijn. Iemand aan je zijde hebben staan die je geestelijk welzijn verslechtert gedurende deze kwetsbare perioden in plaats van dat te verbeteren is nog erger. Probeer altijd om je wederhelft op te monteren, accepteer dat de ander zich down kan voelen niet per se door jouw schuld. Jouw plicht in dezen is om steun te bieden en te bedenken dat iedereen behoefte heeft aan tijd voor zichzelf.

8. Verzamel herinneringen:niets brengt mensen dichterbij elkaar dan het delen van ervaringen. Als je hobby's gemeen hebt met elkaar, blijf die dan altijd samen delen en wees altijd nieuwsgierig om iets nieuws te ontdekken. Reis, leer nieuwe mensen en plaatsen kennen, waaraan jullie op een dag met een lach op het gezicht aan terug zullen denken.

9. Vecht tegen de routine: routine kan fijn zijn, maar het is beter als dit verrijkt wordt met speciale gelegenheden en dingen die niet op het programma staan. Een relatie levend houden wil zeggen dat je standaard gewoontes weglaat, zeker als het te maken heeft met passieve activiteiten zoals tv kijken. Een frisse wind ergens doorheen heeft nooit kwaad gedaan, zeker ook niet door een relatie!

10. Geef je relatie vitaliteit: door grootse dingen te doen wil nog niet betekenen dat je hierin slaagt. Kleine verrassingen, een onverwacht berichtje, een etentje ergens zonder aanleiding. Fantasie en onvoorspelbaarheid mogen nooit ontbreken in het leven van stellen. Hoe goed je elkaar ook kent,moet je altijd de ruimte laten aan nieuwigheden. Zou je bijvoorbeeld elke dag hetzelfde boek lezen? Als het antwoord nee is, dan zou datzelfde ook niet zo mogen zijn met je partner!

In deze regels kom je misschien niets nieuws of verrassends tegen, maar zijn het gewoon dingen die een intieme relatie laat voortduren. Ben je er klaar voor om je relatie te verfrissen door deze adviezen op te volgen?

 

 

 

Advertisement