Een misdaadverhaal van duizenden jaren oud: de eerste moord werd 430,000 jaar geleden gepleegd

door Skip

26 Juli 2017

Een misdaadverhaal van duizenden jaren oud: de eerste moord werd 430,000 jaar geleden gepleegd
Advertisement

Enkele archeologen hebben resten opgegraven van wat waarschijnlijk de eerste mensenmoord is geweest op aarde. De ontdekking is gedaan op een archeologische vindplaats waar er stukken van een schedel zijn gevonden (de vondst kreeg de naam Cr-17) en toen in het lab alle 52 stukjes in elkaar waren gezet, viel experts meteen iets afwijkends op. In het voorhoofd net boven het linkeroog zaten twee bijzondere gaatjes.

Omslagfoto's: Wikimedia | Perkele en José-Manuel Benito Álvarez

via National Geographic

Advertisement

De moordenaar wist wat hij deed, hij was een expert.

De moordenaar wist wat hij deed, hij was een expert.

Youtube

Volgens de archeologen die aan de vondst hebben gewerkt zijn de gaten in de schedel aangebracht met hetzelfde 'wapen'. De plaats waar de klappen gevallen zijn en het gebruik hetzelfde stompe voorwerp zouden aanwijzingen zijn die suggereren dat de klappen zijn uitgedeeld met de intentie tot moord. Waarschijnlijk wist de moordenaar waar hij mee bezig was en wist hij waar en hoe hij moest slaan. De betekenis van deze ontdekking gaat dieper dan dat wij ons zouden kunnen voorstellen omdat het zou betekenen dat het kwade en gewelddadigheid al bij mensachtigen aanwezig was al ver voordat dat zij evolueerden tot Sapiëns en zou dit dus de gemeenschappelijke karaktertrek zijn die oermensen en de moderne mens delen met elkaar.

De locatie van de vondst is de Beenderenput in de Atapuerca-bergketen, een kuil die 12 meter diep is en een tunnel heeft van enkele tientallen meters lang en eindigt in een holte van 15 m2. In de grot liggen de overblijfselen van minstens 28 individuen, hoe ze daar gekomen zijn blijft echter een mysterie. Volgens archeoloog Juan Luis Arsuaga zou de grot een begraafplaats zijn en zouden de botten daar met opzet zijn neergegooid. Deze hypothese zou meerdere vragen oproepen. De put zelf roept dan ook, ondanks dat er zoveel botten zijn gevonden, meer vragen op dan dat er antwoorden zijn. 

Advertisement