Een jochie 'Verdrinkt' dagen later na het zwemmen. Het is zeldzaam maar wel mogelijk

door Skip

06 Juli 2017

Een jochie 'Verdrinkt' dagen later na het zwemmen. Het is zeldzaam maar wel mogelijk
Advertisement

Wanneer kinderen gaan zwemmen dan weten ouders dat ze hen nooit uit het oog mogen verliezen, dus toen het 4 jaar oude zoontje van dit stel op vakantie tot aan zijn knieën in het water stond, waren zij daar gerust op. Het kan gebeuren, niet vaak maar het is mogelijk, dat je niet in het water sterft maar op het droge, ook dagen nadat er is gezwommen. Dit overkwam jammer genoeg ook Franky Delgado. We bespreken hier secundaire verdrinking en droge verdrinking. 

Omslagfoto's: Graphic Stock/Pool Safely

via dailymail.co.uk

Advertisement

Secundaire en droge verdrinking

Secundaire en droge verdrinking

KHOU 11

Wanneer de longen vol met water stromen dan begint het verdrinken doordat er een verstikkingsreactie optreedt, die zich kenmerkt door een verandering in het omzettingsproces waar zuurstof geschikt wordt gemaakt voor de bloedbaan. Doorgaans gebeurt dit wanneer mensen nog in het water zijn nadat ze grote hoeveelheden water hebben binnengekregen, maar in enkele gevallen kan het gebeuren dat dit water in de longen komt, maar dat er geen ernstige signalen merkbaar zijn, of wanneer je denkt voldoende gereanimeerd te hebben maar er niet verdere controles zijn gedaan om te kijken hoe de longen eraan toe zijn.
In andere gevallen is er geen water ingeslikt maar reageren de hersenen om een of andere reden (zoals bijvoorbeeld door een harde klap op het water op het moment dat er in het water werd gedoken) toch de strottenhoofdspieren zich samentrekken die op hun beurt de stembanden doorgeven dat ze zich moeten sluiten waardoor ze de luchtweg afsluiten.
In het eerste geval wanneer er vocht in de longen komt (vocht komt uit de bloedbaan) spreek je van secundaire verdrinking en in het tweede geval van droge verdrinking.

Advertisement
KHOU 11

KHOU 11

Wat de kleine Franky is overkomen is een secundaire verdrinking omdat hij, toen hij eenmaal in het ziekenhuis was, artsen bij hem nog water in zijn longen vonden. In de afgelopen week die tussen zijn tochtje en zijn dood zat, moest hij spugen en had hij diarree, maar zijn ouders hadden niet door dat de situatie al zo ernstig was.

Artsen denken dat er van secundaire verdrinking slechts sprake is in 1 tot 2% van de gevallen, maar het herkennen van de signalen is belangrijk om tijdig in te kunnen grijpen. Die signalen zijn onder andere: een benauwd, verstikkend gevoel, of ander onprettig gevoel tijdens het ademhalen), stemverlaging, afwijkende longgeluiden, hartritmestoornissen, zweten, harde hoest. Vaak is er ook sprake van braken, vermoeidheid en gebrek aan eetlust.
Om deze situaties te voorkomen kunnen kinderen worden aangemoedigd om niet al te wild te duiken en dan de neus dicht te houden en de mond niet open te houden. Wanneer het gebeurt dat er toch water wordt ingeslikt, dan moet zowel kind als volwassene worden aangespoord om te hoesten. In ieder geval, als iemand een verdrinking heeft overleefd is het altijd goed om naar het ziekenhuis te gaan en te laten controleren of er nog water in de longen zit.

Advertisement