Deze BESPEELBARE viool is gemaakt van 1,5 miljard jaar oud gesteente

door Skip

23 Juli 2017

Deze BESPEELBARE viool is gemaakt van 1,5 miljard jaar oud gesteente
Advertisement

Zeggen we het woord 'viool' dan is de gedachte die daar op volgt zeker 'Stradivarius'. 
De bekende Italiaanse muziekinstrumentenmaker vervaardigde snaarinstrumenten van zo'n goede makelij dat zijn naam vrijwel een synoniem is voor perfectie. En bij wie minder dan hij haalde de kunstenaar zijn inspiratie vandaan toen deze de zogenaamde 'viool van steen had gemaakt"? Dit bijzondere instrument is gemaakt van diabaas.

Advertisement

Dit is de 'Blackbird', de stenen viool.

Dit is de 'Blackbird', de stenen viool.

Wikipedia/Gabriel Urbanek - CC BY-SA 3.0

Begin jaren 90 was de Zweedse kunstenaar Lars Widenfalk bezig met een project voor een kantoor van de Noorse televisie. Hij was toen in de gelegenheid om lagen diabaasgesteente te mogen ontdekken, een soort steen die lijkt op basalt (een soort vulkaansteen) die een kenmerkende zwarte kleur heeft. Wat de kunstenaar meest trof was de manier waarop het geluid doorklonk wanneer er op de steen geslagen werd. Zo kwam hij op het idee om diabaas te gebruiken om een heuse viool ervan proberen te maken, waarbij hij zich liet inspireren door de schitterende Stradivariusinstrumenten.

Advertisement
Wikipedia/Gabriel Urbanek - CC BY-SA 3.0

Wikipedia/Gabriel Urbanek - CC BY-SA 3.0

Widenfalk haalde een van de diabazen die hij gebruikte uit het graf van zijn opa dat was verwaarloosd nadat er een familiegraf was aangelegd. Het was afkomstig uit een grot in Zuid-Zweden en was diep zwart en van de hoogste kwaliteit en was 1,6 miljard jaar oud.
Toen hij aan het onderzoeken was of hij iets kon met deze steen die zo'n dichte structuur heeft, werkte hij ruim twee jaar ean de viool totdat hij erin slaagde een stenen viool te maken die 100% bespeelbaar was. Het ding weegt minder dan 2 kilogram en heeft een klankkast die maar 2,5 mm dik is.

Sinds de Blackbird (letterlijk de vogel merel) in 1992 is voltooid, is hij tijdens verschillende concerten in heel de wereld bespeeld en ingezegend door paus Johannes Paulus II en heeft componist Sven David Sandström speciaal voor dit instrument muziek geschreven.

In deze korte video kan je de Blackbird horen.

Advertisement