Door de wetenschap bevestigd: mensen die altijd grammaticale fouten verbeteren zijn vervelende mensen

door Skip

19 Juli 2017

Door de wetenschap bevestigd: mensen die altijd grammaticale fouten verbeteren zijn vervelende mensen
Advertisement

Heb jij ook van die vrienden die je altijd erop wijzen dat je iets zo niet zegt of zo moet schrijven, zeker in je mails of in je online statusupdates? Nu geven wetenschappers je de middelen waarmee je hen het zwijgen kan opleggen, niet zozeer omdat ze gelijk hebben, maar vooral omdat zij zich beledigd voelen. Volgens onderzoek is iemand die het niet kan laten om andere mensen te wijzen op grammaticale fouten zeer waarschijnlijk een allesbehalve prettig persoon...

via ns.umich.edu

Advertisement

Misschien had je er al een beeld bij, we vertellen je dat...

Misschien had je er al een beeld bij, we vertellen je dat...

Graphic Stock/

Hoogleraar Julie Boland van de University of Michigan heeft een onderzoek geleid dat erop gericht was te begrijpen op welke manier de persoonlijkheid van een proefpersoon dwarsligt in de drang om grammaticale fouten en onvolledigheden van anderen te benadrukken.

Voor het onderzoek moesten 83 mensen mails lezen waarin antwoord werd gegeven op een advertentie voor huisgenoten. In sommige stond geen enkele fout, in andere zijn bewust (type)fouten neergezet. Daarna is hen gevraagd om een inschatting te maken door een oordeel te vellen over de 'mate' van intelligentie en de mate van extraversie die is waargenomen.

De volgende stap was om de deelnemers een vragenlijst te laten invullen (de zogenaamde Big Five) waar ze zichzelf moesten beoordelen op vlakken als ruimdenkendheid, vriendelijkheid, extravertheid, neuroticisme (de neiging tot het hebben van negatieve emoties) en nauwkeurigheid. Ook moesten ze hun leeftijd, opleiding en houding tegenover taal vermelden.

Advertisement
Maxpixel

Maxpixel

Over het algemeen hebben alle deelnemers die een negatief oordeel hebben gegeven over de (verzonnen) kandidaten die schrijffouten hadden begaan, maar hoe dan ook hebben deelnemers die een specifiek persoonlijkheidsprofiel hebben, hebben een meer bitter oordeel geveld. Onder hen zijn de mensen die star denken het meest gevoelig gebleken voor schrijffouten terwijl introverten in veel mindere mate 100% grammaticale fouten konden verdragen.

"De minder flexibele personen houden er niet van als er wordt afgeweken van de geldende regels en tonen zich daarom het minst tolerant" aldus Boland.

Als je dus een paar van die vrienden hebt die in dit soort situaties erin slaagt om erover heen te kijken, kan je misschien een steekje onder water geven (niet te gemeen zijn hoor!)

Advertisement