Veel mensen blijken een foto zoals deze vies te vinden: wetenschappers proberen uit te zoeken waarom

door Skip

25 Augustus 2017

Veel mensen blijken een foto zoals deze vies te vinden: wetenschappers proberen uit te zoeken waarom
Advertisement

Als beelden van gaten die vlak naast elkaar zitten je dermate irriteren dat je er niet meer naar kunt kijken omdat je sterke gevoelens van afkeer en je soms misselijk voelt dan ben je dus tripofobisch. Hoewel nog onbekend en nog mysterieus van aard heeft deze fobie een volwaardig bestaan, maar is er nog niet zo heel lang, sterker nog de laatste angst die is opgenomen in de kampioensreeks van angsten was in 2005. Voor veel mensen is het ontstaan op internet en door geklets op sociale media, maar zij hebben het mis. Voorlopig tenminste.

Advertisement
3Point141 / Wikimedia

3Point141 / Wikimedia

De afbeeldingen die de aandoening veroorzaken (niet erkend door de medische wereld) zijn onder anderen van voorwerpen in de natuur, zoals de vleugels van een vlinder of een bijennest, kunstmatige voorwerpen, zoals een reeks plastic rietjes naast elkaar of een bewerkte afbeelding waar een herhaald patroon van gaatjes op staan. Hoewel de afbeeldingen ogenschijnlijk onschuldig zijn kunnen ze bij degenen die ernaar kijken symptomen als angst en lichamelijke ongemakken zoals een jeukende huid en misselijkheid veroorzaken.

Advertisement
Peripitus | Wikimedia

Peripitus | Wikimedia

Tot op heden zijn er weinig onderzoeken naar tripofobie, volgens sommigen zou het gaan om een vorm van afschuw, niet-rationele angsten of een evolutionair bepaalde reactie op gevaar, maar niemand kan tot zover een definitief en overtuigend antwoord geven. Iemand oppert andere hypothesen: psycholoog Arnold Wilkins meent in een artikel op de site The Conversation dat de angst zijn oorsprong zou kunnen hebben in de hersenen en de moeilijkheid om wiskundige patronen uit kunnen werken: "plaatjes met deze eigenschappen kosten de hersenen meer moeite om ze volledig te maken. Er is meer zuurstof nodig zonder rationeel doel. Een nutteloze taak die ongemak veroorzaakt". Deze deskundige zou willen beginnen aan een onderzoek en het zuurstofgehalte in de hersenen te meten terwijl er naar deze afbeeldingen wordt gekeken. "Misschien komt het ongemak en de afkeer voort uit automatische afweermechanismen die juist een teveel aan zuurstof in de hersenen voorkomen" concludeert Wilkins. In ieder geval is er nog geen antwoord.

Advertisement