Alle honing ter wereld blijkt bestrijdingsmiddelen te bevatten volgens een nieuw onderzoek

door Skip

25 Oktober 2017

Alle honing ter wereld blijkt bestrijdingsmiddelen te bevatten volgens een nieuw onderzoek
Advertisement

Dat bijen nu doodgaan, dat ze vergiftigd zijn tot in de kern en het feit dat we een heel belangrijk onderdeel van het evenwicht van het ecosysteem kwijtraken, lijkt ons niet echt te raken. Tenminste, de mensen die mogen beslissen over welke pesticiden te gebruiken in de landbouw en welke niet. Wat hebben bestrijdingsmiddelen er nou mee te maken? Zij zijn oorzaak nummer een van de bijensterfte van de laatste jaren. Feitelijk ligt de hele oorzaak bij degene die niets doet aan het besluit om de zogenaamde neonicotinoïden definitief te verbannen.

via Science.org

Advertisement

Er werd eerst gedacht dat dit probleem alleen Europa en Noord-Amerika trof, in landen dus waar neonicotinoïden breeduit worden toegepast. Het laatste onderzoek laat echter zien dat het om een globale kwestie gaat.

Er werd eerst gedacht dat dit probleem alleen Europa en Noord-Amerika trof, in landen dus waar neonicotinoïden breeduit worden toegepast. Het laatste onderzoek laat echter zien dat het om een globale kwestie gaat.

pixabay.com

Nagenoeg bijna alle bijen die leven op aarde strijden elke dag om de schade die deze gewasbescherming aanricht, te kunnen overleven. Een onderzoek dat is gepubliceerd op 6 oktober in het tijdschrift Science laat zien hoe drie kwart van alle honing ter wereld vervuild is met ten minste een van deze bestrijdingsmiddelen:

  • 75% van de staaltjes honing afkomstig van over heel de aardbol (m.u.v. Antarctica) zijn vervuild door een, twee of 5 van de verdachte neonicotinoïden.
  • 45% van de staaltjes blijkt vervuild te zijn met twee of drie neonicotinoïden.
  • 10% van de staaltjes was vervuild met 4 of alle 5 soorten neonicotinoïden.

Geen enkel land is uitgesloten in het onderzek, ook het het meest veraf gelegen eiland in de Stille Oceaan produceert vergiftigde honing.

De gegevens horen bij het allereerste onderzoek dat op honingstaaltjes uit heel de wereld is uitgevoerd met een gestandaardiseerde methode. Alex Aebi, hoogleraar aan de Zwitserse universiteit in Neuchâtel, die het onderzoek uitgevoerd heeft, heeft sinds 2012 aan zijn collega's gevraagd of zij een potje honing mee wilden nemen van de plek waar zij vakantie hadden gevierd. Zo is hij aan 198 staaltjes honing gekomen afkomstig uit heel de wereld.

Wat zorgen baart is dat er aan de urgentie die er is om deze pesticiden te verbieden niet het nodige belang wordt gehecht. Zo discussieert men in Europa en Noord-Amerika al jaren hierover, maar komt er geen echt besluit.

Het is aangetoond hoe pesticiden, vooral de soorten die behoren tot de groepen van de neonicotinoïden, het oriëntatievermogen van de bijen aantast waardoor ze niet in staat meer zijn om stuifmeel te vinden. Naast het zenuwstelsel loopt ook het immuunsysteem schade op. Deze vaststellingen zijn toe te schrijven aan de gevolgen die een enkel pesticide heeft op een groep bijen. Er zijn echter nog geen onderzoeken wat betreft de effecten die er zijn wanneer twee of meer pesticiden in het spel zijn.
Maar de veronderstellingen zijn absoluut niet positief.

Er is niet veel tijd meer om de bijensterfte te stoppen, en de catastrofe die we tegemoet gaan is slechts een van de vele die ons te wachten staat.

Advertisement