een medicijn tegen alzheimer in de behandeling tegen gaatjes. Is het tijdperk van boren nu voorbij?

door Skip

28 Oktober 2017

een medicijn tegen alzheimer in de behandeling tegen gaatjes. Is het tijdperk van boren nu voorbij?
Advertisement

Er zijn mensen die een hartverzakking krijgen bij het horen dat ze naar de tandarts moeten. Met al die doorgaans hoge kosten en de behandelingen die voor veel mensen een regelrechte martelgang zijn, springt elke technologische vooruitgang die dit lijden kan verlichten, er tussenuit.
Het nieuws komt uit het Verenigd Koninkrijk waar wetenschappers hoe een medicijn dat wordt gebruikt bij Alzheimer een tand met een gaatje zichzelf kan laten repareren.
 

Advertisement

Een medicijn voor Alzheimer in de behandeling van gaatjes.

Een medicijn voor Alzheimer in de behandeling van gaatjes.

Storyblocks

De onderzoekers van het Dental Institute van het Kings College in Londen hebben ontdekt dat het medicijn Tideglusib, dat in de handel verkrijgbaar is omdat het 't eiwit GSK-3 kan remmen dat met Alzheimer in verband wordt gebracht, en hebben dit bekend gemaakt in een wetenschappelijk verslag. Het medicijn, zo blijkt, kan de productie van dentine laten toenemen, het harde tandweefsel dat kapot gaat door gaatjes.

In het experiment dat tot nu toe alleen is uitgevoerd op muizen, is er een kleine dosis Tildeglusib vermengd met Kolspon, een sponsachtige stof van biologisch afbreekbaar collageen dat vervolgens wordt geplaatst in de gaatjes. Onderzoekers was meteen opgevallen hoe deze, door in contact te komen met de mesenchymatische stamcellen in de tand, dentine weer begon terug te komen: in een periode van zes weken bleek de schade te zijn gerepareerd.

Een van de leden van het team, Paul T. Sharpe, zei over de ontdekking het volgende: "Een medicijn gebruiken dat al klinisch is getest voor de behandeling van Alzheimer is een reeële mogelijkheid om deze innovatieve tandheelkundige behandeling snel naar de behandelkamers van tandartsen te laten komen. Anders dan bij andere experimenten, hebben wij niet meer stamcellen ingebracht, maar helpen we die cellen die er al zitten beter hun werk te doen".

Advertisement