Trigonometrie was geen Griekse uitvinding: met deze steen wordt de geschiedenis van de wiskunde herschreven

door Skip

18 November 2017

Trigonometrie was geen Griekse uitvinding: met deze steen wordt de geschiedenis van de wiskunde herschreven
Advertisement

Na talloze onderzoeken die zijn uitgevoerd door vooraanstaande universiteiten is het uiteindelijk de Universiteit van New South Wales in Sidney geweest die het geheimzinnige mysterie heeft weten te ontrafelen. Het waren niet de Grieken die trigonometrie uitvonden maar de Babyloniërs.

Dit statement is voortgekomen uit nauwkeurig onderzoek waar deze kleisteen aan is onderworpen dat de naam Plimpton 322 krijgt. Laten we eens nader gaan bekijken hoe deze onderzoeken zijn gegaan en tot welke conclusies ze zijn gekomen.

via Telegraph

Advertisement
UNSWTV/Youtube

UNSWTV/Youtube

Het was de Amerikaanse archeloog Edgar J. Banks die de steen in Zuid-Irak vond ongeveer een eeuw geleden. De steen ging van Banks' handen over in die van George Plimpton die 'm kocht voor slechts 10 dollar en hem uiteindelijk aan de Columbia University schonk in de jaren dertig.

Advertisement
UNSWTV/Youtube

UNSWTV/Youtube

Uiteindelijk is de kostbare vondst terechtgekomen in de handen van experts in het team geleid door Norman J. Wildberger, onderzoeker aan de Universiteit van New South Wales. En hier werd eindelijk iemand gevonden die in staat was om te ontcijferen dat het niet de Grieken en dan vooral Hipparchus van Niceae (die leefde tussen 190 en 120 v.Chr.) waren maar de Babyloniërs die daar ruim 3,700 jaar geleden in slaagden. 

UNSWTV/Youtube

UNSWTV/Youtube

Op de steen zijn basisformules van de trigonometrie of goniometrie gevonden en zijn verdeeld over 4 kolommen en 15 regels. Tot nu toe was het probleem was erachter komen wat er nou stond op de plekken waar de tand des tijds de symbolen slechter leesbaar hadden gemaakt, maar nu is eindelijk de conclusie er gekomen dat er in het Babylonische rekensysyteem werkte met een zestigtallig stelsel (Sexagesimaal) en niet in een tientallig stelsel zoals bij ons, waardoor zij gebruik konden maken van veel "exactere" delingen dan wij.

UNSWTV/Youtube

UNSWTV/Youtube

De conclusie? De Babyloniërs waren in staat om veel nauwkeuriger en simpeler een hoek uit te meten dan wij, daardoor konden de paleizenbouwers van weleer met indrukwekkende precisie gebouwen optrekken, gewoon door de lengte van de zijden te kennen op basis van geometrische verhoudingen... en dat allemaal ruim eerder voordat de Grieken ermee aan de slag gingen!

Advertisement