Hondenvoer: 10 dingen die je kan geven en 10 dingen die je gewoon helemaal moet vermijden

door Skip

15 December 2017

Hondenvoer: 10 dingen die je kan geven en 10 dingen die je gewoon helemaal moet vermijden
Advertisement

Iedereen die een hond heeft en echt zijn gezondheid belangrijk vindt, zal moeten weten wat een hond wel en niet mag eten. Sommige dingen zouden echt helemaal moeten worden vermeden: zoete dingen kunnen diabetes veroorzaken en gist kan leiden tot vergiftigingen of maagzweren. Andere dingen zoals lever, boter of wortels zouden kunnen bijdragen aan een aanzienlijke verbetering van de gezondheid van je hond. Het belangrijkste is, is dat je op de hoogte bent van wat wordt aanbevolen en welke dingen je moet vermijden.

Foto's: Wikimedia-Brehms TierlebenInstagram

Advertisement

Hier zijn tien gezonde dingen voor je hond.

Hier zijn tien gezonde dingen voor je hond.

Jon Sullivan/Wikimedia

1. Mager vlees: elke hond eet het liefst vlees, met name "mager" vlees (kalf, kalkoen, konijn etc.) en kan zeer goed zijn voor jouw hond omdat het een bron is aminozuren en vitamines die behoren tot de B-categorie (stoffen die energie geven en spieren uithoudingsvermogen geven).

2. Lever: wanneer het wordt gegeten in de juiste hoeveeelheden kunnen levers je honden ijzer en vitamines uit de groepen A, B en K geven. Je kan dit kopen in dierenwinkels in gevriesdroogde vorm of bij gewone supermarkten. Vergeet echter niet op de hoeveelheden te letten: 1 gram lever voor elke kilo lichaamsgewicht om ernstige vitamina A-vergiftingen te voorkomen.

Advertisement
PaelmerPhotoArts/Pixabay

PaelmerPhotoArts/Pixabay

3. Tonijn en zalm: de omega-3 vetzuren kunnen het immuunsysteem ondersteunen van je hond, maar ook de vacht laten glanzen en verstevigen. Haal tonijn in huis of zalm om ervoor te zorgen dat hij de juiste hoeveelheid van deze vetten binnenkrijgt die goed zijn, naast de juiste hoeveelheid proteïnen en vitamines.

Pezibear/Pixabay

Pezibear/Pixabay

4. Lijnzaad: lijnzaad, nog een grote bron van omega-3, kan gewoon in harde vorm worden gegeten of als olie ( meer omega-3 omdat het geconcentreerder is). In beide vormen kan lijnzaad worden bewaard in de koelkast.

5. Kokosolie: echt daadwerkelijk een weldaad voor de gezondheid van je hond is kokosolie. Dankzij laurinezuur kan het immuunsysteem efficiënt blijven afweren; daarnaast kan kokosolie ook de spijsvertering verbeteren van je hond en de kans op het ontstaan van tumoren verkleinen. Het is ongelofelijk, maar kokosolie ondersteunt hetgene wat de schildklier doet, vermindert artrose en schimmelinfecties, brengt de stofwisseling in balans en maakt de vacht van je hond zachter en steviger. Als je dit nog niet hebt meegenomen in je overwegingen, doe dat!

Icb/Pixabay

Icb/Pixabay

6. Kaas ricotta en yoghurt: als je hond lactose blijkt te kunnen verdragen, overweeg dan om kaas op te nemen in zijn voedingsplan. Kies voor kazen die minder vet bevatten zoals bijvoorbeeld ricotta), om zeker te zijn dat je hond calcium en eiwitten binnenkrijgt. Yoghurt (natuurlijk, zonder toegevoegde suikers!) kan ook werken bij z'n darmfuncties.

7. Havermeel: om de correcte dagelijkse hoeveelheid vezels te garanderen neem je havermeel op in het dieet van je hond. Haver vervangt granen mocht hij dat niet kunnen verdragen en kan het oudere honden helpen bij verstoppingsproblemen.

mariannagraf/Pixabay

mariannagraf/Pixabay

8. Wortels en zoete aardappelen: wortels, heel goed voor gezonde tanden, bevatten weinig calorieën, bevatten veel vezels en betacarotenen (die voorafgaat aan vitamine A). In zoete aardappels zitten, net als bij wortels, vezels en beta-carotenen en daarnaast vitamine B6 en mangaan (dat helpt bij het stollen, het immuunsysteem helpt en botten en de schildklier ondersteunt).

9. Broccoli: deze groentesoort helpt het zichtvermogen en het hart beschermen en helpt daarnaast diabetes voorkomen en dat er prima hoeveelheden antioxidanten en vitamines binnenkomen. Echter een advies: om geïrriteerde darmen te voorkomen, zorg ervoor dat broccoli niet meer uitmaakt dan 10% van het gehele voedingspatroon van je hond. 

Advertisement
eroyka/Pixabay

eroyka/Pixabay

10. Pindakaas: pindakaas werd altijd al gezien als een prima voedingsmiddel wat opgenomen kan worden in hondendiëten en krijgt je hond zeker flink wat proteïne en vet en ook vitamine B en E binnen. Er wordt echter gedacht dat er in pindakaas aflatoxinen zitten, stoffen die door enkele schimmelsoorten worden geproduceerd (Aspergillus flavus en A. parasiticus) die een zekere giftige en kankerverwekkende potentie lijken te hebben. Voordat je hiermee begint, zou het dus een goed idee zijn om een deskundige om raad te vragen.

Welke dingen zou je een hond nooit mogen geven? Een handig lijstje.

Welke dingen zou je een hond nooit mogen geven? Een handig lijstje.

AlexanderStein/Pixabay

1. Chocola: moet koste wat kost worden vermeden in het voedingspatroon, zonder twijfel. De theobromine die hierin zit stimuleert het centrale zenuwstelsel en maakt dat bloedvaten zich gaan verwijden: deze uitwerkingen zouden een versneld hartritme tot gevolg kunnen hebben en soms zelfs de dood. Het is dus beter om chocolade ver bij je hond uit de buurt te houden, daar een portie van 50 gram voldoende zou zijn om een kleine hond te vergiftigen.

2. Gist: vaak foutief gebruikt als parasietenbestrijder, stimuleert gist de gasproductie in de darmen en dat heeft (naast pijn) soms maagzweren of darmwandletsel tot gevolg. Mochten honden er buitensporige hoeveelheden van binnenkrijgen zou er zelfs alcoholvergiftiging kunnen ontstaan!

Advertisement
National Institute of Korean Language/ Wikimedia

National Institute of Korean Language/ Wikimedia

3. Zout: zout is een van die dingen waarvan honden gewoon moeten vergeten dat het bestaat. Dit kan namelijk de nieren van het beest letterlijk kapot maken en zelfs wel ernstige epileptische aanvallen verooorzaken met coma's of overlijden tot gevolg. In het geval dat je hond gezouten eten binnenkrijgt wees er dan zeker van dat hij voldoende water binnenkrijgt!

AJEL/Pixabay

AJEL/Pixabay

4. Zoetigheden en gebak: dat het niet valt te ontkennen dat honden aandacht hebben voor dit soort dingen (mensen ook!) dat is zo, maar er zitten te grote gevaren voor je hond aan verbonden om voor deze verleiding te zwichten. Omdat er zoveel suiker in gebak zit kunnen ze ernstige diabetes en obesitas veroorzaken. Snoep, dat mogelijk xylitol kan bevatten, zou een verlaging van de suikerwaarden in het bloed kunnen veroorzaken waaruit een centrale zenuwinzinking kan volgen.

5. Avocado: deze vrucht kan echt heel gevaarlijk zijn voor het immuunsysteem omdat er persine inzit een een schimmeldodend gif dat geen kwaad kan bij mensen (maar bij honden wel!) en vaak zorgt voor het ontstaan van intoleranties of allergieën.

Advertisement
pixel2013/Pixabay

pixel2013/Pixabay

6. Koffie: hoewel het misschien lastig voor te stellen is een hond een kopje koffie te zien drinken, kan het gebeuren dat je hond druppels of bonen binnenkrijgt die per ongeluk op de grond terecht zijn gekomen. Let er heel goed op dat deze onvoorziene dingen gebeuren, want koffie veroorzaakt vaak darmproblemen, veranderingen in hartritme en in sommige gevallen zelfs een herseninfarct.

stevepb/Pixabay

stevepb/Pixabay

7. Rauwe eieren: al zijn gekookte eieren prima te eten voor honden, brengen ze mogelijk, als ze rauw worden gegeten een aantal negatieve gevolgen met zich mee. De avidine die in het eiwit zit kan bijdragen aan het remmen van de groei van de vacht en het opkomen van salmonella.

8. Hop: dat in ruime hoeveelheden genuttigd door mensen, is voor honden daarentegen heel erg schadelijk. Voorkom dat je hond hop eet als je niet wilt dat hij ernstige ademhalingsproblemen krijgt en een onverwachte verhoging van de hartslag, of zelfs stuiptrekkingen met daaropvolgend de dood. 

Advertisement
deborahmiller56/Pixabay

deborahmiller56/Pixabay

9. Botten: hoewel we vaak het beeld voor ons zien van de typische hond met een lekker bot tussen de kaken, moeten we het niet laten gebeuren dat onze honden kippenbotjes of konijnenbotten binnenkrijgen. De botten van deze dieren kunnen gemakkelijk breken en in de keel kunnen komen of erger nog, hun luchtwegen, maag of darmen perforeren. Wat wel kan zijn koeienbotten of varkensbotten omdat deze steviger zijn.

10 Pitten en zaden: let met name op pitten van vruchten. Enkele kernen zoals van abrikozen, pruimen, perziken en kersen - er zit cyanide in, terwijl er enkele zaden zijn die voor ons geen kwaad kunnen (die in appels zitten bijvoorbeeld), maar giftig zijn voor honden.

Advertisement