10 enkelvoudige psychische aandoeningen waarvan je het bestaan misschien niet kende

Janine image
door Janine

22 December 2017

10 enkelvoudige psychische aandoeningen waarvan je het bestaan misschien niet kende
Advertisement

Wist je dat, volgens de statistieken, ongeveer een kwart van de wereldbevolking aan psychische stoornissen lijdt? De hersenen zijn één van de meest delicate organen van het menselijk lichaam en kunnen aanleiding geven tot gedrags-, cognitieve of emotionele problemen. Hoewel soortgelijke psychische stoornissen verschillend kunnen worden beschouwd, op basis van de culturele of sociale omgeving, lijkt de klinische diagnose te zijn gebaseerd op een vrij homogene en duidelijke classificatie. Hier vind je enkele aandoeningen die op zijn zachtst gezegd bijzonder zijn...

Advertisement

1. Het syndroom van Quasimodo.

1. Het syndroom van Quasimodo.

Wmpearl/ Wikimedia

Het zogenaamde syndroom van Quasimodo (technisch gezien dismorfofobie) is een mentale stoornis die verband houdt met een verstoorde perceptie van het lichaam. De symptomen van deze ziekte zijn afhankelijk van een slechte acceptatie van het uiterlijk en een overdrijving van defecten; een persoon met dysmorfofobie heeft de neiging om te vaak in de spiegel te kijken, heeft een zeer laag zelfbeeld en manifesteert serieuze sociaal-relationele en emotionele problemen.

Advertisement

2. Het syndroom van Alice.

2. Het syndroom van Alice.

British Library/ Pixabay

Het syndroom van Alice in Wonderland (of AIWS) beïnvloedt met name de visuele waarnemingen (vanwege een abnormale elektrische activiteit) en patienten met deze aandoening hebben het gevoel dat hun lichaam of omgeving verandert terwijl dit niet zo is, waardoor de patient zijn lichaam als te klein of te groot voelt in vergelijking met omringende objecten (of omgekeerd).

3. Erotomanie.

3. Erotomanie.

Armand Gautier/ Wikimedia

Iemand met erotomanie denkt dat een bepaalde persoon - meestal beroemd of van een hogere status - verliefd op hem is. Deze overtuiging, die obsessief is, brengt de erotomane ertoe om liefdessignalen van dezelfde persoon op te pikken, wat hem er soms toe brengt om gewelddadige handelingen uit te voeren.

4. Het syndroom van Adele.

4. Het syndroom van Adele.

CgGv3RqPFUZk4A at Google Cultural Institute/ Wikimedia

Het syndroom van Adele betreft obsessief gedrag en depressieve toestanden die voortkomen uit een teleurstelling in de liefde. Zo genoemd omdat het gediagnosticeerd werd bij Adele Hugo (dochter van Victor Hugo), kan dit syndroom de betrokken persoon ertoe brengen alcoholist te worden, te gokken, zichzelf te isoleren, en al zijn interesses te verliezen.

5. Dissociatieve identiteitsstoornis.

5. Dissociatieve identiteitsstoornis.

Erzsébet Korb/ Wikimedia

Deze stoornis kan worden vastgesteld bij mensen die minstens twee verschillende en afzonderlijke persoonlijkheden hebben die elkaar onbewust afwisselen. DIS heeft te maken met ernstige trauma's uit het verleden, meestal daterend uit de kindertijd: het vermogen om ervaringen en herinneringen te scheiden zou werken als een verdedigingswapen tegen negatieve gebeurtenissen die eerder werden ervaren.

Advertisement

6. Het syndroom van Frégoli.

6. Het syndroom van Frégoli.

http://www.sothebys.com/en/auctions/ecatalogue/2008/old-master-paintings-evening-sale-l08033/lot.23.html/ Wikimedia

Volgens specialisten zou het syndroom van Frégoli leiden tot een gevoel van voortdurende achtervolging, evenals de overtuiging dat verschillende mensen dezelfde personen zijn, maar vermomd zijn om niet te worden herkend.

7. Het syndroom van Capgras.

7. Het syndroom van Capgras.

Galerie de tableaux en très haute définition/ Wikimedia

Vaak vergezeld door schizofrenie, denkt iemand met het syndroom van Capgras dat een geliefde (of zelfs hijzelf) is vervangen door een dubbelganger. Aan de dubbelganger zouden negatieve acties worden toegeschreven die in werkelijkheid door de zieke persoon worden uitgevoerd.

Advertisement

8. Obsessief-compulsieve stoornis.

8. Obsessief-compulsieve stoornis.

Victor Kühnen/ Wikimedia

Deze stoornis bestaat uit een reeks obsessieve gedachten gerelateerd aan bepaalde "rituelen" of herhaalde handelingen (dwanghandelingen) die, indien niet voltooid, de betrokken persoon in ernstige toestanden van angst zouden laten vallen.

9. Criptomnesie.

9. Criptomnesie.

http://cyfrowe.mnw.art.pl/dmuseion/docmetadata?id=4795/ Wikimedia

Cryptomnesie is een mnemonische aandoening die verband houdt met de verwarring tussen realiteit en fantasie. Een persoon met cryptomnesie denkt dat echte gebeurtenissen maar een verbeelding zijn of dat fictieve gebeurtenissen echt gebeurd zijn.

Advertisement

10. Parafrenie.

10. Parafrenie.

kb.dk pic/ Wikimedia

Iemand die aan parafrenie lijdt heeft een dubbel ongemak, voortkomend uit twee tegenovergestelde opvattingen over zichzelf: aan de ene kant de paranoia, waardoor de persoon denkt achtervolgd te worden en in gevaar te zijn; aan de andere kant megalomanie, wat dwingt tot overdreven toestanden (goddelijke oorsprong, onsterfelijkheid, macht, enz.) die niet overeenkomen met de realiteit.

Advertisement