Dit zijn de macabere en gewelddadige details van sprookjes waar Disney de voorkeur aan gaf ze niet te vertellen

Janine image
door Janine

22 December 2017

Dit zijn de macabere en gewelddadige details van sprookjes waar Disney de voorkeur aan gaf ze niet te vertellen
Advertisement

Disney heeft vele sprookjes wijd verspreid en beroemd gemaakt onder vele opeenvolgende generaties geschreven door beroemde auteurs, allereerst die geschreven zijn door de gebroeders Grimm: de ontwerpers van Disney gaven de personages van de verhalen een gezicht en een persoonlijkheid, maar daar bleef het niet bij. Vaak werd het oorspronkelijke verhaal veranderd, vooral aan het einde, omdat ze te dramatisch en bloederig waren om te laten zien aan 'moderne' kinderen. Hier zijn een aantal sprookjes waarvan het einde geschreven door de auteurs totaal anders is dan die we nu kennen.

Omslagfoto: Adele Blancsec/Flickr

Advertisement

Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen.

Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen.

Märchen, Grot'scher Verlag/Wikimedia

Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen was de allereerste geanimeerde film van Disney, die in 1937 uitkwam. Het is gebaseerd op het gelijknamige sprookje van de Gebroeders Grimm, uit 1817.

In vergelijking met de originele versie, heeft het verhaal van Disney onder andere enkele passages die overeenkomen met de poging van de koningin om Sneeuwwitje te vermoorden: in de tekenfilm is de vrouw verkleed als een oude boerin en laat het meisje een vergiftigde appel proeven, maar in het boek is deze daad slechts de laatste van verschillende pogingen tot moord.

In het verhaal van de gebroeders Grimm probeert de oude vrouw Sneeuwwitje eerst te vermoorden door een riem rond haar middel aan te spannen om haar de adem te ontnemen, een tweede keer door een vergiftigde kam door haar haar te halen.

Advertisement

Pinokkio.

Pinokkio.

Enrico Mazzanti/Wikimedia

Pinokkio is het verhaal van een houten pop die graag een echt kind wil worden. De realisatie van de droom is echter afhankelijk van het gedrag van de pop.

Ook in het verhaal van Disney, net als in de roman van Carlo Collodi, bedenker van het personage, wordt benadrukt dat Pinokkio de neiging heeft om slecht te zijn: maar in de roman gaat de slechtheid van de houten pop naar een hoger niveau. Bijvoorbeeld één van de vele keren dat hij terug wordt gefloten door Japie Krekel, vermoordt Pinokkio hem met een hamer.

In de roman ondergaat Pinokkio bovendien talloze martelingen en geweld, als straf voor zijn wangedrag.

Dit zijn de macabere en gewelddadige details van sprookjes waar Disney de voorkeur aan gaf ze niet te vertellen - 3

Collodi overwoog de roman in afleveringen in een plaatselijke krant te publiceren, om aan kinderen te laten zien wat er zou gebeuren als je je slecht gedroeg. Om deze reden besloot hij eerst om het boek te beëindigen met het ophangen van Pinokkio, die niet in staat bleek om aan zijn slechte karakter te ontsnappen, maar daarna bedacht hij een vrolijker einde, die van de houten pop die in een jongen veranderde.

Doornroosje.

Doornroosje.

Wikimedia

Doornroosje is waarschijnlijk één van de meest herziene tekenfilms van Disney.

Het verhaal is gebaseerd op een sprookje van Europese traditie, dat gaat over een jonge prinses die zichzelf prikte met de naald van het spinnewiel en in een diepe slaap viel. In tegenstelling tot wat Disney laat zien, waarin een prins naar de prinses gaat en haar met een kus wakker maakt, krijgt Talia, de naam van het meisje in eerdere versies, bezoek van een Koning, die profiteert van haar comateuze toestand, haar verkracht en haar zwanger maakt.

Ze wordt wakker door de geboorte van één van de tweeling die ze heeft gebaard, die de naald die in haar vinger vastzit, eruit zuigt. Bij het ontwaken worden de prinses en de koning verliefd, maar hij is al met een andere vrouw getrouwd. De koninging, uit jaloezie, beveelt de kinderen te ontvoeren, hen te doden, te koken en hen te voeden aan de onwetende koning.

Gelukkig mislukt het plan.

 

Assepoester

Assepoester

Wikimedia

In de versie van de Gebroeders Grimm, een van de vele aanwezigen in de literaire traditie, voeren de stiefzusters van Assepoester een gewelddadig plan uit om maar met de prins te kunnen trouwen op zoek naar de eigenaresse van de schoen.

De stiefzusters proberen hun tenen af te snijden om hun voeten in de schoen te kunnen zetten, maar worden verraden door hun eigen bloed die op de schoen achterbleef. Na het ontdekken van het bedrog, slaagt de prins erin Assepoester te vinden: uiteindelijk worden de zusters op de dag van hun huwelijk verblind door enkele duiven.

Advertisement

De Kleine Zeemeermin

De Kleine Zeemeermin

De Kleine Zeemeermin is een sprookje van de deense schrijver Christian Andersen: in zijn originele versie sluit de zeemeermin een overeenkomst met een zeeheks om een mens te worden en te trouwen met de prins die zij aan de oppervlakte heeft leren kennen. Volgens de overeenkomst krijgt zij alleen benen als ze haar stem aan de heks geeft. Bovendien zal elke stap als mens zo pijnlijk zijn als lopen op gebroken glas.

Ariel moet er bovendien voor zorgen dat hij verliefd op haar wordt, anders sterft ze.

In het sprookje trouwt de prins met een andere vrouw en geeft de heks een tweede kans aan de kleine zeemeermin: de enige manier om zichzelf te redden van de dood is door de prins te doden.

pixabay.com

pixabay.com

De animatiefilm Bambi is gebaseerd op de gelijknamige roman van de oostenrijkse schrijver Felix Salten. Het boek gaat over zeer belangrijke onderwerpen zoals de botsing tussen mens en natuur, het overlevingsinstinct en de levenscirkel.

Disney heeft veel van deze thema's veranderd en er een tekenfilm voor kinderen van gemaakt.

In het boek zijn talloze gewelddadige passages: tijdens de eerste wandeling, ziet Bambi een muis sterven na een lange doodsstrijd en is getuige van ruzie met andere dieren die elkaar dreigen te vermoorden. Wanneer een jager op Bambi en nog een reekalf schiet, leert het hoofd van de herten de jongeren hoe het bloed op de grond te verspreiden om de jagers te verwarren.

Aan het einde van de roman laat het hoofd van de herten Bambi het lichaam van een jager zien, wat aantoont dat de mens niet oneindig krachtig is.

Advertisement

De klokkenluider van de Notre Dame

De klokkenluider van de Notre Dame

Wallace Worsley/Wikimedia

In het beroemde boek van Victor Hugo, worden Quasimodo, een jonge man met een bochel die opgegroeid is in de kathedraal van de Notre Dame, en Frollo, de aartsdiaken, verliefd op dezelfde vrouw, Esmeralda.

Frollo, die afgewezen werd door de vrouw, slaagt erin haar op te hangen nadat hij haar de schuld heeft gegeven van een moord.

Quasimodo doodt Frollo door hem van een balkon van de kathedraal te gooien en besluit te sterven van de honger vlakbij het graf van zijn geliefde.

Advertisement