13 fascinerende fenomenen die op onze planeet plaatsvinden

Janine image
door Janine

11 Januari 2018

13 fascinerende fenomenen die op onze planeet plaatsvinden
Advertisement

Onze Aarde zit vol eigenaardigheden: levende stenen, algen die oplichten en watervallen van bloed zijn slechts drie van de ontelbare fenomenale mogelijkheden die in staat zijn om elke bewoner van de planeet sprakeloos te laten. In dit artikel zullen dertien van deze verschijnselen worden onderzocht, die je zullen verbazen, intrigeren, fascineren en je een gevoel van machteloosheid zullen bezorgen ten opzichte van de veelvormige realiteiten van het universum.

Advertisement

1. De onderzeese waterval (Mauritius)

1. De onderzeese waterval (Mauritius)

Artem Podgornyy/ Youtube

Een schijnbaar onverklaarbaar fenomeen vindt plaats tegen de achtergrond van de spectaculaire Mauritius-eilanden: een grote waterval lijkt onder de zeebodem te vallen. Maar hoe is zoiets mogelijk? In werkelijkheid is het een optisch effect, omdat de sterke stromingen het zand van de zeebodem verplaatst om het illusoire beeld van een waterval in de diepten van het water  te creëren.

Advertisement

2. Vulkaanuitbarsting met bliksemstorm (Chili)

2. Vulkaanuitbarsting met bliksemstorm (Chili)

Andiseño Estudio/ Flickr

Dit prachtige en angstaanjagende fenomeen werd gefotografeerd tijdens een uitbarsting in de vulkanische keten van Puyehue-Cordon Caulle, in Chili. Dat wat op een bliksemstorm lijkt, is eigenlijk het gevolg van de elektrificatie van rookdeeltjes die uit het magma opstijgen; de hoogste concentratie van elektrische ontladingen wordt in het onderste deel van de rookkolom geplaatst, oftewel op het punt waar de lava-moleculen, door het magma naar boven en van de atmosfeer naar beneden gedrukt, onderworpen worden aan een enorme druk.

3. De watervallen van bloed (Antarctica)

3. De watervallen van bloed (Antarctica)

National Science Foundation/Peter Rejcek/ Wikimedia

In 1911 bekeek de australische geoloog dit unieke fenomeen tussen de Antarctische gletsjers. Na talloze interpretaties zijn de "watervallen van bloed" verklaard als een effect van ijzeroxidatie dat, vanuit de binnenste lagen van de gletsjer, in contact komt met de lucht en het zeewater.

4. De woestijnroos (Oklahoma)

4. De woestijnroos (Oklahoma)

Rob Lavinsky / iRocks.com/ Wikimedia

Ja, je leest het goed: de veelbesproken "woestijnroos" bestaat echt! Wetenschappers hebben de structuur ervan begrepen, oftewel groepen gips en barietkristallen (die zich in zand bevinden), en de verschillende groottes -  de diameter is normaal gesproken 1 tot 10 cm, maar er is er zelfs één van 454 kg gevonden, met maar liefst een diameter van 99 cm!

5. Het mysterieuze slijm (China)

5. Het mysterieuze slijm (China)

alongyourfuselage/ Reddit

Op een nacht in 2013 op een straat in Nanjing (Oost-China), begon plotseling een vreemd slijm uit de grond te komen, die zich na een korte tijd terugtrok in hetzelfde gat als waar het uitkwam. De overheid beweerde dat deze substantie per ongeluk uit een grootstedelijke bouwplaats was gemorst, maar er zijn nog steeds velen die naar een betere verklaring zoeken.

Advertisement

6. De Regenboog Bergen (China)

6. De Regenboog Bergen (China)

Enzo/ Flickr

In het Geologisch Nationaal Park van Danxia in het chinese Zhangye bevindt zich de meest betoverende bergketen ter wereld. Door de UNESCO in 2009 tot werelderfgoed uitgeroepen, danken de Regenboogbergen hun prachtige kleuren aan ijzeroxide en andere mineralen.

7. Het Oog van de Sahara

7. Het Oog van de Sahara

NASA/ Wikimedia

De Richatstructuur is een unieke geologische formatie met een diameter van 40 km binnen het Mauritaanse gedeelte van de Saharawoestijn. Aanvankelijk geïnterpreteerd als een meteorietkrater, werd het later geïdentificeerd als een symmetrische koepel-steenzoutstructuur die wordt afgeplat door sterke erosie.

Advertisement

8. Kawah Ijen (Indonesië)

8. Kawah Ijen (Indonesië)

Dodi Mulyana/ Flickr

Het vulkanische complex van Kawah Ijen, gelegen in het oostelijke deel van het eiland Java (Indonesië), produceert nogal bijzondere uitbarstingen: de lava die uit de Kawah Ijen komt is namelijk van een blauwachtige kleur, het resultaat van de verbranding van zwavelhoudende gassen bij zeer hoge temperaturen (ongeveer 360 ° C) en hun oxidatie.

9. De zwarte breuk van de White Rim Trail (Utah)

Richard Crandall/ Pinteres

Langs de White Rim Trail - een weg die vroeger gebruikt werd door cowboys en mijnwerkers - van het Nationaal Park van de Canyonlands (Utah) bevindt zich een dreigende en diepe geologische breuk, nu een zeer bekende toeristische bestemming. Op basis van enkele vondsten wordt gedacht dat dit gebied werd bewoond door prehistorische mannen, wat de White Rim Trail een interessante bestemming maakt voor historici en archeologen.

Advertisement

10. Het Scheve Bos (Polen)

10. Het Scheve Bos (Polen)

Ivabalk/ Pixabay

Er bestaat een bos in Polen die het bijvoeglijk naamwoord 'scheef' kreeg. Dit adjectief komt voort uit de specifieke structuur van de bomen, een structuur met een noordwaartse buiging van het onderste deel van de stam. Op dit moment is de reden voor deze bijzonderheid nog niet bekend, maar juist dit mysterie geeft het Scheve Bos iets sprookjesachtigs en betoverends.

11. Bioluminescente algen (China)

11. Bioluminescente algen (China)

Hans Hillewaert/ Wikimedia

Het fenomeen van bioluminescente algen, ook wel "zeevonken" genoemd, is typerend voor de kust van Hong Kong (China) en lijkt voort te komen uit vervuiling door landbouwbedrijven. Ondanks hun schoonheid, moeten de "zeevonken" dus fungeren als een alarmbel voor de redding van de ecosystemen van de kusten in dit gebied.

Advertisement

12. Rode regen (India)

12. Rode regen (India)

Alex Borland/ PublicDomainPictures

In 2001, in Kerala (Zuid-India) viel een ongebruikelijke rode regen. Het werd aanvankelijk toegeschreven aan het passeren van een meteoor, maar werd later erkend als het effect van enkele sporen groene algen (Trentepohlia) die door de wind werden meegevoerd.

13. De organische steen (Chili)

13. De organische steen (Chili)

sergio.majluf/Flickr

In Chili bestaat een ongewerveld zeedier, de Pyura chilensis, vergelijkbaar met de ascidians en die er uitziet als een steen: dit weekdier wordt beschermd door een rotsvormige schaal, die het kwetsbare lichaam beschermt. Het bloed bevat een metaal, vanadium genaamd, dat door Chilenen en Peruvianen als een delicatesse wordt beschouwd.

Advertisement