10 Schooluniformen in 10 landen

door Skip

01 Februari 2018

10 Schooluniformen in 10 landen
Advertisement

Over de kwestie van het schooluniform wordt veel gediscussieerd. Enerzijds zijn er mensen die menen dat het nodig is om klassenverschillen weg te nemen bij kinderen en hen te laten wennen aan het respecteren van de regels, anderzijds zet men zich ervoor in dat ieder zijn eigen persoonlijkheid tot uitdrukking kan laten komen, ook in de manier van kleden. Of je nou voorstander bent van het ene idee of het andere, hier hebben we een artikel waardoor je aan de weet kunt komen welke uniformen er worden gedragen op scholen in enkele landen in deze wereld. Een ware triomf van kleuren, tradities en nationale identiteit!

Advertisement

Japan

Japan

タカちゃん/Wikimedia

Schooluniformen in Japan worden seifuku genoemd en zijn eind 19e eeuw geïntroduceerd ter vervanging van de tradiotionele kimono. Het uniform ziet er vaak uit als een matrozenpak: Ouders in Europa waren het gewend om de kinderen dit soort kleding te laten dragen om hen een zekere elegantie en formaliteit te geven. Japan heeft duidelijk naar dit idee gekeken.

Voor leerlingen van de basisschool wordt er vaak geen uniform bepaald en zijn er gevallen waar het traditionele uniform wordt gewijzigd en bijvoorbeeld gepersonaliseerd op basis van de school waar ze naar doorstromen.

Advertisement

Engeland

Engeland

KEN/Wikimedia

Op het merendeel van de basis- en middelbare scholen moet er een uniform worden gedragen: de introductie hiervan gaat terug tot Hendrik VIII en sindsdien hebben vrijwel alle scholen dat niet gewijzigd.

Scholen hebben de mogelijkheid te kiezen welke kleur de boventoon mag voeren in het uniform, maar vrijwel altijd moeten meisjes jurken dragen, zowel in de winter als zomer en broeken voor jongens (korte broeken in de zomer). De uniformen moeten betaalbaar zijn en erg lijken op het uniform van zowel miejses als jongens.

Vietnam

Vietnam

Shizhao/Wikimedia

De regels omtrent schooluniformen verschillen op basis van de school en de regio in het land. De traditionele kleding heet áo dài en geldt alleen voor meisjes die de middelbare school bezoeken. Heel vaak is het echter zo dat alleen gedragen wordt tijdens formele gelegenheden gezien de kleur en pasvorm niet comfortabel blijken voor dagelijks gebruik.

Op veel scholen is het niet toegestaan make-up te dragen, geverfd haar te hebben of gelakte nagels. 

Canada

Canada

Henrickson/Wikimedia

In Canada zijn het vooral katholieke scholen die het dragen van een uniform vereisen. Op andere openbare scholen en privéscholen is het gebruik alleen tijdens formele gelegenheden verplicht. Onder meisjes komen jurken met het Schotse ruitenpatroon veel voor.

China

China

Anna Frodesiak/Wikimedia

In China hebben de meeste scholen een uniform. In tegenstelling tot andere landen zien alle uniformen er hetzelfde uit door heel het land. Leerlingen beschikken over een winter- en zomeruniform en hebben ze van elk meer reserves. Daar komt tenslotte dan ook nog een pak voor gym bij dat voor zowel jongens als meisjes gelijk is.

Advertisement

Ghana

Ghana

Henry Akorsu (USAID)/Wikimedia

Op Ghanese scholen moet iedereen uniformen dragen. Op openbare scholen is het soort hetzelfde, op privéscholen mogen ze uniek zijn. De aanschaf ervan is een van de obstakels die ouders beletten hun kind in te schrijben op school: sinds 2010 voorziet de overheid gratis uniformen en is dit van positieve invloed geweest op het aantal kinderen dat staat ingeschreven bij een onderwijsprogramma.

India

India

the opoponax/Flickr

In India zijn schooluniformen verplicht op zowel openbare en privéscholen. Bij veel instellingen gaat er flink wat aandacht uit naar de haardracht, in de Indiase traditie is er een voorkeur voor dat meisjes het laten groeien, maar op school moet het haar zijn gevlecht en schoon zijn.

In India wordt de kwestie rondom schooluniformen zeer serieus genomen en is het op veel scholen verplicht stropdassen, haarbanden en strikjes te dragen.

Advertisement

Zuid-Korea

Zuid-Korea

와사비/Wikimedia

Vanaf de middelbare school is het dragen van een uniform verplicht. Een uniform heet een gyobok en doet hier ook denken aan een Westerse invloed. Recentelijk is de meisjesjurk vervangen door een broek vanwege de trend om korte broeken te dragen

Hong Kong

Hong Kong

Cheezexyz/Wikimedia

Zoals in veel landen in Azië heeft ook het Hongkongse uniform een Westerse stijl. Veel christelijke meisjesscholen hebben echter sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog besloten meer de lokale cultuur tot uiting te laten willen komen en de traditionele cheongsam te introduceren.

Advertisement

Italië

Italië

scuoladicucito.blogspot.it

In Italië bestaat er op dit moment geen plicht wat betreft schooluniformen, in het verleden gedurende de jaren van het fascisme moesten kinderen een uniform dragen dat verschilde naargelang de leeftijd. In de jaren zestig en zeventig was het op veel scholen verplicht een witte of zwarte grembiulino oftewel een soort schorten voor op school te dragen, maar werd het gebruik ervan afgeschaft na de protesten van '68.

Vandaag is het alleen op peuterspeelzalen het advies aan ouders om hun kinderen dan wel een roze of wit schort aan te trekken voor meisjes en een blauwe voor jongens.

En jij wt zijn jouw ideeën over schooluniformen? Mogen ze weer terugkomen? Welke voordelen denk je dat dit zou hebben? Laat het ons weten!

Advertisement