Een hoog vitamine-D gehalte verlaagt het risico op leverkanker tot wel 50%

door Skip

11 Maart 2018

Een hoog vitamine-D gehalte verlaagt het risico op leverkanker tot wel 50%
Advertisement

Een recent onderzoek dat is uitgevoerd onder een groep van 33.736 mannen en vrouwen tussen de 40 en 69 jaar toont aan dat een hoge concentratie vitamine D in het bloed in verband wordt gebracht met een kleiner risico op het krijgen van leverkanker (tot wel 50% minder) en gaat het ontstaan van tumoren tegen in het algemeen (tot wel 20%), met name bij mannen.

Aan de deelnemers werd gevraagd een ziektegeschiedenis van de familie en ook andere informatie te geven over het eetpatroon en levensstijl: vervolgens werd de concentratie vitamine D gemeten in een afgenomen bloedmonster. Iedereen die is onderzocht is gemiddeld 16 jaar lang gevolgd waarin medici in totaal het ontstaan van meer dan 3.000 tumoren hebben waargenomen. Door de gegevens over het soort tumor te vergelijken met de persoonlijke gegevens werd het mogelijk om conclusies te trekken over het verband daartussen.

Advertisement
pexels

pexels

Buiten de bekende factoren zoals leeftijd, gewicht, sporten, alcoholgebruik en dieet wordt ook het vitamine D-peil vergeleken dat strikt verbonden is met de levensstijl en welk jaargetijde er bloed wordt afgenomen.

Waar er aan de ene kant geen duidelijke correlatie is gevonden tussen deze vitamine en long- of prostaattumoren is de connectie met een levertumor aan de andere kant, overduidelijk. Het onderzoek (het eerste in zijn soort in Azië) vindt ook veel weerklank in studies die zijn gedaan in Europa en Amerika, waar deze vitamine werd gedefinieerd als een wondermiddel voor een verscheidenheid aan aandoeningen; natuurlijk is er verder onderzoek nodig om te kijken hoe en hoeveel deze vitamine het lichaam beïnvloedt.

Vraag je je misschien af om meteen een vitamine D-capsule te slikken om er maar niet meer aan te hoeven denken? Niet doen, en wel om twee redenen. Ten eerste omdat vitaminesupplementen geen stoffen zijn waar je licht mee omspringt, en zouden deze altijd moeten worden voorgeschreven door een arts in het geval je de vitamines niet op natuurlijke wijze kunt opnemen; ten tweede omdat de hoeveelheid vitamine D die we nodig hebben grotendeels door de huid kan worden aangemaakt door 10 minuten per dag in de zon te zijn, en eet of drink niet overmatig dingen (zoals melkproducten of andere producten die dierlijke eiwitten bevatten) die de aanmaak ervan afremmen.

Buiten in de volle zon zijn (zonder te overdrijven en met de nodige voorzorgsmaatregelen, met name in de zomer) bewijst dit nog maar eens de beste behandeling te zijn. 

Bronnen: bmj.com | The Guardian

Advertisement