De gevolgen van smartphonegebruik voor het brein zijn niet goed

door Skip

31 Maart 2018

De gevolgen van smartphonegebruik voor het brein zijn niet goed
Advertisement

Smartphones zijn hulpmiddelen geworden waarmee we een hele reeks aan activiteiten mee afronden die we eerst met behulp van andere dingen zouden doen. Het is een wekker, we kunnen onze mail checken, we kunnen muziek luisteren, filmpjes kijken, ze stellen ons in contact met vrienden en familie en hebben digitale assistenten voor ons, en we zijn er altijd bereikbaar door.
Dit alles zou het leven er makkelijk op moeten maken, maar toch is een van de directere gevolgen dat we continue worden afgeleid, en dat is voor onze hersenen helemaal niet goed.

Advertisement

De zorgelijke effecten van smartphonegebruik op het brein.

De zorgelijke effecten van smartphonegebruik op het brein.

De voortdurende alarmsignaaltjes die telefoons produceren werken de aanmaak van hormonen van de zogenaamde fight-or-flight-response in de hand, een acute stressreactie die de hartslag doet versnellen, spieren doet verstijven, de ademhaling doet veranderen en de zweetklieren activeert. Dit zijn allemaal reacties die handig zouden zijn in het geval je moest vluchten of wanneer je met gevaar te maken kreeg, maar die voor het beantwoorden van een berichtje helemaal niet nodig zijn.
Hoogleraar Robert Lustig, kinderarts aan de Universiteit van San Francisco (UCSF) die is gespecialiseerd in neuroendocrinologie zegt: "Alle notificaties van onze telefoon zorgen er letterlijk voor dat we een stressgeheugen aanmaken, en maken we dat deel van onze hersenen gek dat doorgaans de de meest ontwikkelde cognitieve functies heeft, oftewel de prefrontale cortex".
Als we hier ook nog aan toevoegen dat onderzoekers het erover eens zijn dat de mens is gemaakt om een ding tegelijk te doen (multitasken zou slechts 2.5% van de wereldbevolking echt kunnen), dan is verwarring het resultaat van deze voortdurende prikkels en neemt het risico op het "doen van domme dingen toe".

Advertisement
Pixabay.com

Pixabay.com

Volgens psycholoog David Meyer kost switchen van de ene taak naar de andere zoveel als 40% van de bruikbare hogere controlefuncties van de hersenen.
Daarnaast is ontdekt dat veel taken over laten nemen door onze smartphone de geest lui maakt en het vermogen om te analyseren daardoor afneemt.
Volgens Lustig moet het probleem net zo worden behandeld als ieder andere vormen van gewenning: "Ik ben niet tegen technologie op zich, ik ben tegen het gebruik en de applicaties die deze gevaarlijke mechanismen in de hand werken. Ik denk dat we het punt hebben bereikt dat we mogen hopen dat er op openbare plaatsen strenge regels moeten gelden voor het gebruik van de smartphone."

Bronnen:

Advertisement