6 slechte gewoontes die we allemaal hebben en die ons ervan weerhouden om te sparen zoals we dat willen

door Skip

03 April 2018

6 slechte gewoontes die we allemaal hebben en die ons ervan weerhouden om te sparen zoals we dat willen
Advertisement

Er zijn veel mensen die het niet lukt om geld opzij te zetten omdat ze altijd maar met uitgaven zitten. Hebben we de ene rekening betaald, denken we gelijk al weer aan de volgende rekening die komt. Rijk worden is heel moeilijk en is vaak niet het makkelijkst om aan te denken als je je economische situatie wilt verbeteren. Geloof geen mensen die zeggen dat er een manier bestaat om rijk te worden, geloof mensen die je zeggen dat het 'm miscchien allemaal zit in het stoppen met slechte gewoontes die veel geld wegsluizen, hoewel dit misschien moeilijk kan zijn om dit meteen te beseffen.

Volgens experts zijn er 6 financiële fouten die door de meeste mensen worden gemaakt.

Advertisement

1. Weigeren om de realiteit onder ogen te zien zoals deze is

1. Weigeren om de realiteit onder ogen te zien zoals deze is

pixabay.com

Ervoor kiezen je ogen te sluiten, nooit emails en de brieven die je krijgt van je bank te openen zullen je economische situatie er niet beter op maken. Mensen die er namelijk in zijn geslaagd om hun financiële omstandigheden te veranderen hebben eerst gekeken naar de uitgaven en de schulden. Hoe moeilijk en pijnlijk het ook is om de details van je rekening onder ogen te moeten komen, is dit wel nodig voor het nemen van betere beslissingen in de toekomst.

Advertisement

2. Rente en commissies betalen

2. Rente en commissies betalen

pixabay.com

Het jezelf gunnen dat paar schoenen te kopen dat je zo leuk vindt is geen misdrijf: let er echter op dat je commissie moet betalen die horen bij de betaalmethode die je kiest of dat je uitgave gespreid moet afbetalen met de aflossingen die volgen. Geld uitgeven voor deze uitgaven, hoe weinig ook, is niets anders dan weggegooid geld. Stel je voor dat je op straat loopt en zonder reden gewoon een paar euro neergooit. Als je vaak de gewoonte hebt om rente en commissie te betalen, probeer dit dan te voorkomen. Want aan het eind van de maand kan dat bedrag behoorlijk oplopen!

3. De financiën niet bijstellen na een belangrijke verandering

3. De financiën niet bijstellen na een belangrijke verandering

pexels.com

Er zijn een aantal veranderingen in het leven (trouwen, kinderen krijgen, een dierbare verliezen) die op een bepaalde manier ook de financiën raken. Het is zeker zo dat geld het laatste is waar je op dat moment aan denkt, maar het bijstellen van je beraming te lang uitstellen kan leiden tot enorme disbalansen. Mensen die goed kunnen omgaan met hun geld passen hun uitgaven aan op basis van wat er in hun leven gebeurt.

4. Teveel uitgeven

4. Teveel uitgeven

Werner Bayer/Flickr

Het is moeilijk om je niet te laten verleiden door wat anderen hebben: het gebeurt vaak namelijk dat we wat kopen puur omdat we gezien hebben dat iemand anders dat ook heeft. We moeten ons er echter bewust van zijn wat we uitgeven en vervolgens de uitgaven die nog komen gaan, reguleren. Een truukje bijvoorbeeld, is om je uitgave in de supermarkt uit te stellen en te koken met iets wat je nog in huis hebt. Dit is een uitstekende manier geld te besparen, maar ook tijd!

5. Je druk maken over meer sparen, maar niet meer verdienen

5. Je druk maken over meer sparen, maar niet meer verdienen

verymom/Flickr

Afhankelijk zijn van een enkele inkomstenbron is nooit goed, want je kunt nooit weten wat er kan gebeuren in het leven, en wat we zien als een vaste baan kan dat van het ene op het andere moment niet meer zijn. Als je het lukt om verschillende inkomstenbronnen aan te boren dan wordt sparen veel makkelijker en kost het minder moeite. Als je echt alles hebt geprobeerd maar er nog niet in slaagt om een degelijke som geld apart te zetten, dan kan je denken aan een baantje voor erbij of investeren in een huis waar je huurinkomsten uit kunt halen.

Advertisement

6. Letten op kwaliteit maar niet kwaliteit

6. Letten op kwaliteit maar niet kwaliteit

pixabay.com

Wanneer je het in je hoofd hebt om te gaan sparen dan is het makkelijk de waarde van je uitgaven die je doet, uit het oog te verliezen. In andere woorden, je gaat denken dat minder uitgeven altijd de beste keuze is. Dat is niet altijd zo, want denk bijvoorbeeld aan kleding. Door iets meer uit te geven heb je een kwalitatief beter kledingstuk en voorkom je dat je binnen korte tijd opnieuw geld moet uitgeven aan hetzelfde. Er is een gulden middenweg, dus houd de prijs in de gaten, maar let ook op de kwaliteit.

Denk je dat deze tips handig zijn? Welke strategie gebruik jij om te voorkomen dat je nutteloos geld uitgeeft?

Advertisement