Er is een nieuw record gehaald met zonnecellen. Een Duits instituut zet een derde van zonlicht om in elektriciteit

door Skip

23 April 2018

Er is een nieuw record gehaald met zonnecellen. Een Duits instituut zet een derde van zonlicht om in elektriciteit
Advertisement

Zonlicht in elektriciteit kunnen omzetten is niet zo groot nieuws, maar wat als je nu zoveel energie kon opwekken als nooit tevoren? Het Fraunhofer-Institut für Solare Energiesysteme ISE heeft deze mijlpaal bereikt.

Onderzoekers zijn op de proppen gekomen met een type meervoudige zonnecellen die een derde van het opgevangen zonlicht in elektriciteit kunnen omzetten. Maar waarom is dit resultaat dan zo bepalend voor de zonnepanelenindustrie?

Advertisement
wpafb.af.mil

wpafb.af.mil

ISE, het Duitse instituut dat onderzoek doet naar zonne-energie, heeft samen met technici van de EV Group dit buitengewone en ongekende zonnecelprototype ontwikkeld in het NanoTandem-project. Een derde van zonlicht kunnen omzetten doe je niet zomaar, want de gangbare efficiëntienorm waarmee enkelvoudige cellen zonlicht omzetten is door de opbouw van deze cellen beperkt tot 29.4% (dat in de praktijk 27% wordt). Maar, zo melden de onderzoekers van het ISE, is het mogelijk om deze beperking te overstijgen door silicium met bandkloofmaterialen zoals III-V halfgeleiders op elkaar te drukken in een meervoudige zonnecel met behulp van wat 'wafer bonding' wordt genoemd. 

En dus moeten we nu alleen nog maar uitgaan van het veelbelovends wat Andreas Bett te zeggen heeft, directeur van het Fraunhofer-instituut: "Dit nieuwe resultaat is er het bewijs van hoe materiaalverbruik kan worden verminderd door grotere efficiëntie, zodat niet alleen de prijs van zonnepanelen beter wordt, maar dat deze ook zo geproduceerd kunnen worden dat het gunstig is voor de grondstoffen". 

Advertisement