Deskundigen zijn er eindelijk achter wat de ware functie is van wenkbrauwen

door Skip

05 Mei 2018

Deskundigen zijn er eindelijk achter wat de ware functie is van wenkbrauwen
Advertisement

Er wordt gezegd dat een Neanderthaler onopgemerkt voor een mens kan doorgaan, op voorwaarde dat deze zijn wenkbrauwen verbergt, omdat het nu net wenkbrauwen een van de grote verschillen zijn, vergeleken met onze voorouders. Nu zijn ze verfijnder en hebben ze een meer verticale vorm en lopen ze zeker niet in elkaar over in het midden, waar ze ooit eens dik en verbonden met elkaar waren. Maar waarom dan deze evolutionaire verandering? Welke functie hebben wenkbrauwen (gehad)?

Advertisement
Wikimedia Commons

Wikimedia Commons

Volgens een onderzoek dat is uitgebracht in het tijdschrift Nature Ecology and Evolution is het zo wenkbrauwen nu een nonverbale communicatiefunctie hebben. Misschien denk je wel dat het vermogen verliezen om te spreken een achteruitgang is, maar zijn wenkbrauwen echter iets dat de mens nog verder onderscheidt van andere menssoorten. Door een communicatievorm te ontwikkelen die niet gebaseerd op stemgeluid is de moderne mens evolutionair gezien in het voordeel.

In prehistorische tijden waren wenkbrauwen een dimorfisch element, m.a.w. het onderscheidde mannen en vrouwen van elkaar, een beetje zoals dat met geweien van herten het geval is.

Onderzoekers zijn tot deze conclusie gekomen toen ze een 3D-reproductie bestudeerden van de Homo heidelbergensis. Wenkbrauwen hadden hier geen ondersteunende rol en hielpen ook niet bij het kauwen. Uiteindelijk was de meest aannemelijke stelling dat wenkbrauwen als belangrijk onderdeel worden beschouwd in het sociaal gezien dominant zijn.

"Een seksueel dimorfisch uiterlijk en sociaal onderscheidend zijn, zijn een overtuigende verklaring voor de volle en uitstekende wenkbrauwen van onze voorouders" aldus Paul O'Higgins, professor aan de Universiteit van York en auteur van het onderzoek.

Onderzoeken naar evolutie wijzen verder uit dat circa 100.000 jaar geleden het een prioriteit werd om vriendschappelijke banden aan te gaan met verschillende groepen mensen in plaats van je agressief en gewelddadig te gedragen. Ongeveer in deze fase verloren de wenkbrauwen hun sociale dominantierol. Ze werden fijner, dunner en verticaler en hebben eraan bijgedragen dat mensen banden met elkaar konden smeden.

Wenkbrauwen zijn er om complexe emoties uit te drukken die niet makkelijk in woorden te omschrijven zijn, en stellen je in staat om de echte emoties van degene met wie je praat, waar te nemen. Ook de kleinste bewegingen van de wenkbrauwen kunnen worden gebruikt om de betrouwbaarheid van iemand of diens vermogen tot bedrog te toetsen. Om dit te laten zien hebben experts waargenomen dat mensen die zich botox laten inspuiten in de wenkbrauwboog en daardoor dus minder beweeglijke wenkbrauwen hebben, dat zij minder in staat zijn om een harmonieuze relatie met mensen kunnen hebben en zich minder kunnen identificeren met emoties van anderen.

Aan het onderzoek is tenslotte ook nog een ander interessant dingetje toegevoegd dat zonder meer onderwerp moet zijn voor verdere vorsing, namelijk dat mensen zichzelf hebben 'afgericht' om met verschillende groepen mensen overweg te kunnen.

Bronnen:

Advertisement