7 signalen die je krijgt over je lichamelijke gezondheid door alleen maar naar je handen te kijken

door Skip

11 Mei 2018

7 signalen die je krijgt over je lichamelijke gezondheid door alleen maar naar je handen te kijken
Advertisement

Het is onderhand wel duidelijk hoe belangrijk voorkomen beter dan genezen is. Maar om ervoor te zorgen dat preventie ook daadwerkelijk preventie is, moet je dat dagelijks doen door jezelf te checken. Je eigen lichaam voelen, begrijpen wat wel en niet normaal is, is de eerste stap in het kunnen vermoeden van een probleem dat er wel, maar net zo goed ook niet kan zijn. Het onderzoek moet wel op het hele lichaam gericht zijn, want er is niets anders dat de interne gezondheid van organen en het algemeen lichamelijk functioneren kan weerspiegelen dan het lichaam. Daarom zijn ook handen belangrijk om onder de loep te nemen, ze laten ons namelijk weten wanneer we ons zorgen moeten maken. Hier volgen 7 aanwijzingen die we kunnen interpreteren door juist naar onze handen te kijken.

Advertisement

Zweethanden

Zweethanden

pixabay.com

Zweethanden hebben hoeft niet per se een echt probleem te zijn, maar is dit slechts een uitlaatklep voor emoties in stresssituaties en als je je opgelaten voelt. Als er overmatig wordt gezweet is, chronisch en niet te beheersen, dan is er sprake van hyperhidrose. Hieraan ten grondslag liggen genetische oorzaken, maar kan een schildklier die te veel hormonen produceert, ook een beslissende rol spelen.

Laten meten hoe je schildklier eraan toe is door tests en een gesprek met de huisarts aan te bevelen. Hij kan onderzoeken voor je laten doen, medicijnen voorschrijven of zeggen welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.

Advertisement

Droge handen

Droge handen

Lawrence/Flickr

Wanneer je een droge huid hebt krijg je gedurende de dag niet voldoende vocht binnen. Als je al voldoende water drinkt, of je nadat je hiermee begonnen bent geen verbeteringen merkt, dan kan je gaan denken aan een hormoondisbalans. Deze disbalansen kunnen normaal zijn gedurende de menopause wanneer je al iets ouder bent, maar is het wel nodig in ieder geval de oorzaak ervan te weten zodat andere oorzaken uitgesloten kunnen worden.

Bron: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2685269/

Trommelstokvingers

Trommelstokvingers

NIH/Wikimedia

Als vingers er anders uitzien, met name de verdikte uiteinden van de vingers en de daardoor vervorming van de nagel, dan zou dat kunnen komen door een zuurstofgebrek. Deze trommelstokvingers worden ook bij mensen waargenomen die problemen hebben aan het hart en longen.

Bron: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3519022/+

Broze nagels die scheuren

Broze nagels die scheuren

Toshiyuki IMAI/Flickr

Wanneer nagels niet sterk, dof en gescheurd zijn, dan zou er sprake kunnen zijn van een gebrek aan zink. Om dit weer aan te vullen zou het aanpassen van het dieet voldoende moeten zijn. Zink zit in haver, walnoten en vlees. Als dit niet genoeg is zou je supplementen kunnen slikken.

Bron: https://www.34-menopause-symptoms.com/brittle-nails/articles/4-vitamins-and-minerals-to-prevent-brittle-nails.htm

Bevende handen

Bevende handen

Evan-Amos/Wikimedia

Bevende handen kunnen verband houden met de ziekte van Parkinson, maar er zijn echter ook talloze andere oorzaken die veel minder ernstig zijn die deze klachten kunnen veroorzaken. Alleen al overmatig wijn en koffie drinken kan bij sommige mensen trillende handen veroorzaken. Andere oorzaken kunnen spanning zijn of stress.

Advertisement

Rode handpalmen

Rode handpalmen

pixabay.com

Wanneer je rode handpalmen hebt, dan zou dat kunnen komen door leverproblemen, zeker voor mensen boven de vijftig. Ook als dat het geval is kunnen er verschillende, erge of minder erge oorzaken zijn. Ook erg verwijde bloedvaten (door hormonale schommelingen) kunnen ten grondslag liggen aan deze roodheid.

Bronnen: https://www.healthline.com/health/skin-disorders/palmar-erythema

Verlies van gevoel en tintelingen

Verlies van gevoel en tintelingen

modified by Uwe Gille/Wikimedia

Als je hand, of meer in het algemeen een ledemaat slaapt doordat er lang druk op heeft gestaan, dat is normaal, maar in andere gevallen kunnen het verlies van gevoel in je vingers en tintelingen symptomen zijn van ernstigere kwalen, zoals cervicale osteochondrose, carpal tunnelsyndroom, bloedarmoede en diabetes. Dit zijn allemaal ziekten die dergelijke klachten kunnen veroorzaken.

Voor het geval dat je klachten ervaart in je handen, ongeacht welke, of dit nou regelmatig gebeurt of constant aanhoudt, is het verstandig om altijd contact op te nemen met een arts om naar de mening te luisteren van een specialist, zonder daarbij tevergeefse zoektochten op internet te ondernemen waarvan je alleen maar spanning en zorgen krijgt.

Advertisement