Door een dag te vasten kunnen stamcellen in de darmen zich herstellen

door Skip

18 Mei 2018

Door een dag te vasten kunnen stamcellen in de darmen zich herstellen
Advertisement

Dat een beperkte tijd vasten goed voor je is, dat is bekend, en het is niet toevallig dat veel culturen en veel geloven een fase kennen van ritueel vasten om lichaam en geest te zuiveren. Wat men toen echter nog niet wist was hoe ontzettend veel profijt je hiervan kon trekken.

Een groep onderzoekers van het Koch Institute voor Integrative Cancer Research van het MIT heeft onlangs een onderzoek gepubliceerd in het beroemde wetenschappelijk tijdschrift Cell Stem Cell. Volgens deze studie verbetert een vastenperiode van 24 uur de manier waarop stamcellen in het maag-darmkanaal zich kunnen herstellen in jonge en oude muizen.

via Cell Stem Cell

Advertisement
Door een dag te vasten kunnen stamcellen in de darmen zich herstellen - 1

Onderzoekers hebben ontdekt dat na een enkele dag vasten, dat de cellen zich anders zijn gaan gedragen. Ze zijn gestopt met het verbranden van koolhydraten en begonnen vet te verbranden, waardoor hun functionaliteit erop vooruit ging.

Een heel belangrijk resultaat, in de eerste plaats omdat "maag-darmkanaalstamcellen de motor zijn van dit kanaal, omdat zij zorgen voor meer stamcellen en voor meer verschillende gespecialiseerde maag-darmkanaalcellen. Wat opvalt is dat tijdens het ouder worden, de maag-darmstamfunctie afneemt, waardoor het vermogen van darmen verzwakt wordt om zichzelf te repareren", aldus Omer Yilmaz, senior professor van het Koch Institute.

Maar wat hebben de biologen die onderzoek deden, gezien? Toen de muizen eenmaal begonnen te vasten, worden enkele transcriptiefactoren, de zogenaamde PPAR's geactiveerd, dat zijn eiwitten die helpen bij de omzetting van DNA in RNA, geactiveerd. Hierdoor kunnen cellen vetzuren verbranden en zodoende het zelherstellend vermogen opkrikken. Dit mechanisme treedt niet in werking wanneer de PPAR's 'uitstaan.'

De ontdekking dat door vasten het maag-darmkanaal zich kan herstellen is op zich niet zo belangrijk, maar wel het mechanisme dat daaraan ten grondslag ligt. Want, het idee dat je een medicijn kan maken dat hetzelfde effect kan bewerkstelligen maakt dit onderzoek heel belangrijk voor een omslag in maag-darmkanaalbehandelingen.

Het team van biologen is nu nieuwsgierig om te ontdekken of ook cellen in andere delen van het lichaam hetzelfde kunnen doen zodat weefsels van andere organen langer meegaan.

Advertisement