Deze machine maakt van zeewater drinkwater door middel van een simpel en goedkoop proces

door Skip

21 Mei 2018

Deze machine maakt van zeewater drinkwater door middel van een simpel en goedkoop proces
Advertisement

Water vinden op aarde is niet moeilijk gezien het feit dat meer dan 70% van het aardoppervlak bestaat uit zeeën, rivieren en oceanen; drinkbaar water vinden is een heel ander verhaal. Op dit moment heeft een op de tien mensen geen toegang tot drinkwater en zal deze tendens volgens UNICEF alleen maar erger worden gedurende de tien jaar die komen gaan. Daarnaast zal ook de vraag naar water met 50% stijgen. Wetenschappers van het Franse bedrijf Marine Tech, dat in het onderzoek en in de innovatie zit van milieutechnologie, komen met een oplossing.

via Marine Tech

Advertisement
Marinetech.fr

Marinetech.fr

Helio is een waterzuiveraar die uniek is in zijn soort. De sciencefinction-achtige uitziende machine, een bol van een meter doorsnede, maakt gebruik van een andere fundamentele bron voor het leven van mensen die gelukkig onuitputtelijk is: zonne-energie. Het hoofdzakelijke proces van de Helio is distillatie, dat door de directe en indirecte werking van zonnestralen het water dat erin zit, laat verdampen en het filtert. Het pompsysteem en waterdistributiesysteem worden ook aangedreven door de zon, door middel van speciale zonnepanelen. Na dit proces is het natuurlijk noodzakelijk om aan het water mineralen, die bij verdamping niet meekomen, toe te voegen.

Advertisement
Marinetech.fr

Marinetech.fr

De kracht van de Helio is dat het hele proces autonoom gaat, hierdoor zijn de onderhoudskosten niet hoog en laat het zich heel gemakkelijk installeren. Een enkele module biedt water voor vijf mensen en kunnen er op enkele vierkante kilometers veel modules in spiraalvorm (een beetje zoals graancirkels op akkers van boven gezien, om maar even in het thema van sciencefiction te blijven) die duizenden mensen in hun behoefte kunnen voorzien.

Marinetech.fr

Marinetech.fr

Het lijkt een revolutionaire uitvinding te zijn en heeft het in 2017 de Var Terre-prijs gekregen in de categorie "Water, Energie, Milieu'. We hopen hem zo snel mogelijk aan het werk te zien in de maanden die komen gaan.

Advertisement