11 mogelijk giftige producten die we regelmatig eten

door Skip

02 Juni 2018

11 mogelijk giftige producten die we regelmatig eten
Advertisement

Overdaad schaadt. Nog nooit eerder ging een spreekwoord zo op voor de situatie die we zo gaan bespreken, namelijk dat als een aantal hele gewone producten teveel of in verkeerde hoeveelheden worden gegeten, hun giftige potentieel blijkt. In deze lijst staan producten die onmisbaar zijn in de keuken, of die door sommige mensen erg lekker worden gevonden. Zonder om nu gelijk je te willen weerhouden van wat je lekker vindt of wat je basisproducten zijn, is het sowieso goed om er hier een paar van te kennen (die bij veel mensen op tafel staan) en weten hoe je jezelf de risico's kunt besparen die verbonden zijn aan het teveel eten of verkeerde manier eten hiervan.

Advertisement

1. Kersen

1. Kersen

Pixabay.com

Kersen, een van de meest gewilde fruitsoorten van het seizoen, zitten de risico's die hieraan kleven niet zozeer in de hoeveelheid, maar in de pit. Hierin zit namelijk blauwzuur (waar cyanide uit wordt gehaald) een potent natuurlijk gif dat een verstoring in het zuurstoftransport in bloed veroorzaakt. Het vruchtvlees kan geen kwaad, maar let er echter op om niet de pit te eten of deze stuk te bijten met je tanden.

Advertisement

2. Champignons

2. Champignons

Pixabay.com

Niet alleen de meest beruchte giftige paddestoelen zoals de groene knolamaniet en de vliegenzwam, maar alle paddestoelen, ook diegene die je kunt eten, bevatten thermolabiele gifstoffen die voor verstoringen in het spijsverteringssysteem kunnen veroorzaken mochten deze niet zijn bereidt op een temperatuur boven de 80°C. Verder bevelen we aan om kinderen onder de 13/14 jaar deze niet te laten eten. Op die leeftijd zijn de eiwitten er nog niet die chitine kunnen verwerken, dat de celmembranen vormt van paddestoelen.

3. Nootmuskaat

3. Nootmuskaat

Pixabay.com

Ondanks de bekende eigenschappen die de spijvertering bevorderen en de lust opwekken en de intense smaak, bevat deze smaakmaker een stof die giftig is voor de hersenen, te weten myristicine. Als je hiervan te veel binnenkrijgt, kan dit niet alleen hallucinaties en en stuiptrekkingen veroorzaken, maar is het ook schadelijk tijdens de zwangerschap.

4. Tomaten

4. Tomaten

Pixabay.com

Niet de vrucht op zich, maar de steel en de blaadjes van tomaten bevatten solanine, een natuurlijk pesticide dat weinig gif bevat. Eet dus lekker vooral veel tomaten vol vitaminen en mineralen, maar laat de andere delen gewoon lekker weg! 

5,. Aardappelen

5,. Aardappelen

Pixabay.com

De schil, uitlopers en in het algemeen alle groene delen van aardappelen bevatten verschillende gifstoffen die alleen te verwijderen zijn door middel van temperaturen boven de 243°C. Het advies is dus om ze te schillen alvorens ze te koken, en te voorkomen dat aardappels er te groen uit gaan zien.

Advertisement

6. Amandelen

6. Amandelen

Pixabay.com

Amandelen zijn een van de beste dingen die je kan eten vanwege de vele eigenschappen die gunstig zijn voor je, maar bittere amandelen zouden beperkt moeten worden gegeten. Er zit namelijk amygdaline in, een stof die in het lichaam de aanmaak van blauwzuur stimuleert, dat zeer giftig is. Naar schatting zijn 50 á 60 bittere amandelen al dodelijk voor de mens.

7. Appels

7. Appels

Pixabay.com

In de pitjes van appels zit blauwzuur, dezelfde giftige stof die we ook al in bittere amandelen aantroffen. Grote hoeveelheden kunnen voor verstoringen in de spijsvertering zorgen of zelfs dodelijk zijn. In dit geval zijn het doses waar je sowieso moeilijk aan kunt komen, dus eet zoveel appels als je wilt, en profiteer van de antioxidanten die erin zitten.

Advertisement

8. Bonen

8. Bonen

Pixabay.com

Bonen gaan diabetes, hartproblemen en tumoren tegen en zijn ook handig in diëten en zijn erg geliefd bij vegetariërs en co vanwege de eiwitten die ze bevatten. Maar dan alleen als ze enkele uren worden geweekt en daarna gekookt. Want als ze rauw zijn bevatten ze fytohemagglutinine, een gifstof die misselijkheid, braken en diarree veroorzaakt.

9. Rabarber.

9. Rabarber.

Pixabay.com

Rabarber, dat veel in gebak zit, daar eet je alleen de stelen van omdat de bladeren oxaalzuur bevatten, dat sterk laxerend werkt en nierbeschadiging kan opleveren.

Advertisement

10. Vlierbessen

10. Vlierbessen

Pixabay.com

Ook in dit geval gaat het hier om een product met talloze gunstige eigenschappen. Er worden echter alleen wel de bloemen en vruchten van gebruikt. De bladeren en pitten bevatten sambunigrine, een uiterst giftige glycoside, de bessen al wrijven over je huid kan al irritatie en roodheid veroorzaken.

11. Kogelvissen.

11. Kogelvissen.

Pixabay.com

De kogelvis, erg gewoon in de Japanse, Chinese, en Koreaanse keuken, maar niet bekend in de Westerse keuken, is erg giftig: lever, eitjes en ingewanden bevatten een neurotoxisch gif dat ook al dodelijk is bij lage doses, gelijk een reden waarom gespecialiseerde koks met twee of drie jaar ervaring met het bereiden van deze vis bevoegd zijn om deze klaar te maken. Misschien kunnen we hier wel zonder deze vis in Nederland?

Advertisement