Waarom krijgen we bij het zien van een baby de wens dat we hem 'Op willen eten?'

door Skip

14 Juni 2018

Waarom krijgen we bij het zien van een baby de wens dat we hem 'Op willen eten?'
Advertisement

In het bijzijn van baby's gaan volwassenen een aantal bijzonderheden vertonen in hun gedrag. Zo wordt de stem liever, versimpelt het taalgebruik zich spontaan en worden zij als het ware als een magneet naar de baby toegetrokken en... merken zij dat zij hun tanden in hem/haar willen zetten! Het zal je zeker ook gebeurt zijn deze gevoelens te hebben gehad, zeker als het je eigen baby betreft, en de oorzaak daarvan heeft te maken met het overmatige enthousiasme dat de kleine in je kan opwekken.

Advertisement

Je bent zo'n schatje dat ik je wel op kan vreten!

Je bent zo'n schatje dat ik je wel op kan vreten!

Pixabay.com

Zoals uiteengezet wordt in een onderzoek door de Yale-universiteit, is de reden achter deze reacties die typerend zijn voor mensen die interactie hebben met baby's, dat door de kinderlijke karakteristieken en eigenschappen die zij hebben zoals bolle wangetjes, grote, lachende ogen, ervoor kunnen zorgen dat die genegenheid zo 'hoog oploopt' dat het lichaam de noodzaak voelt dit te moeten uitbalanceren met een aggressieve opwelling; een verschijnsel dat psychologen omschrijven als "dimorfische expressie". Ja je hebt het goed begrepen, dat instinct om aan die voetjes te knagen van een baby of het plezier dat je kan ervaren bij het geven van stevige zoenen, is een impuls dat we zouden kunnen zien als iets dat grenst aan de echte wens om ze op te willen eten!
Ditzelfde emotiemechanisme zou ook actief zijn op het moment dat we huilen van geluk, maar heeft ook dingen gemeen met de euforie die een moeder voelt als ze de geur van haar kind ruikt.

De uitleg in een breder kader die kan worden gegeven voor deze gedragsveranderingen is natuurlijk dat moeder natuur er alles aan doet om de kinderwens aan te wakkeren. Dus als dit niet iets is fat in je plannen van dit moment voorkomt, let er dan op om niet al te lang in de buurt te blijven van baby's want je zou zo maar onbewust slaaf kunnen worden van zijn schattig-zijn!

Bronnen:

https://goo.gl/GdUUCH
https://goo.gl/ea8Uaj
https://goo.gl/xtjpgZ
https://goo.gl/fucwBT

Advertisement