Hoe vies is geld? Het antwoord van de wetenschap onthult nog een aantal bijzondere feiten

door Skip

10 Juni 2018

Hoe vies is geld? Het antwoord van de wetenschap onthult nog een aantal bijzondere feiten
Advertisement

Onderzoekers van de Universiteit van New York hebben een uniek onderzoek gedaan: checken hoeveel bacteriën er op munten en briefgeld zitten die in omloop zijn in Manhattan. Dit project dat Dirty Money heet, is uitgevoerd om te kunnen bepalen hoe gevaarlijk bacteriën zijn en hoeveel hiervan op het geld zit dat in omloop is en om te kijken of geld een drager zou kunnen zijn in de verspreiding van epidemieën. Dat er op geld allerhande bacteriën zit dat is geen nieuws, maar is er wel iets specialers uit het onderzoek naar voren gekomen.

Advertisement
Santeri Viinamäki/Wikimedia

Santeri Viinamäki/Wikimedia

Na het DNA te hebben geanalyseerd dat werd aangetroffen op 80 bankbiljetten van één dollar die het jaar ervoor waren verzameld in een bank in Manhattan, hebben de onderzoekers van het project 3.000 soorten bacteriën ontdekt, waarvan enkele nog niet bekend zijn. Bacteriën, virussen, schimmels, en plantaardige ziekmakers: zelfs sporen van miltvuur, difterie en verdovende middelen. De bacteriën waar de meeste zorgen om waren, waren echter de bacteriën Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Helicobacter pylori en de Corynebacterium diphtheriae, enkele hiervan zijn zelfs bestand tegen antibiotica.

Op de vraag of bacteriën een verspreider kunnen zijn bij epidemieën, vrezen de onderzoekers van wel. Dit wil echter niet zeggen dat je niks kan doen om dit te voorkomen of dat je de schade niet kan beperken. Onderzoekers hebben geconstateerd dat niet alle briefjes een gunstige omgeving zijn voor bacteriën om te kunnen toenemen.

Vooral het briefgeld dat is gemaakt van katoenvezels (dollars en euro's bijvoorbeeld) zijn gunstig voor de toename van bacteriën omdat de structuur meer gaten heeft. Briefgeld met een polymeerlaag van plastic lijkt daarentegen de lading van bacteriën te bevatten.

Tenslotte moeten we ook rekening ermee houden dat ook door de manier waarop we geld bewaren, geld vies wordt. Londense onderzoekers hebben namelijk gezien dat portemmonees die in broekzakken worden bewaard (dus op lichaamstemperatuur), vrijwel een petrischaaltje zijn waar bacteriën zich op kunnen vermeerderen.

Ook al kunnen we niet echt weten tot vanaf welk punt geld daadwerkelijk een besmettingsbron kan worden, heeft dit onderzoek zeker geholpen in het besef van hoe belangrijk het is om je handen te wassen als je eenmaal weer thuis bent en voordat je je mond of intieme delen ermee aanraakt.

Bronnen:

Advertisement