De nachtmerrie die de builenpest heet is terug: een jongetje in Idaho wordt ziek en eindigt in quarantaine

door Skip

23 Juni 2018

De nachtmerrie die de builenpest heet is terug: een jongetje in Idaho wordt ziek en eindigt in quarantaine
Advertisement

Het lijkt wel een nieuwsbericht dat technisch gezien niet mogelijk is, en toch is de bevestiging ervan gekomen uit de V.S.: een jongetje uit de staat Idaho is opgenomen in quarantaine nadat werd vastgesteld dat hij de bacterie Yersinia Pestis had opgelopen, een ziekmakende en besmettelijke bacil voor mensen die met name de pest veroorzaakt.
Door het bericht wordt het spotlicht weer gezet op een ernstige ziekte die veel mensen al voor eeuwig verslagen waanden, maar waarvan het nog mogelijk is om deze te krijgen. Er wordt geschat dat tussen 2010 en 2015 er in de wereld meer dan drieduizend mensen de pest hebben gekregen en dat dit voor een vijfde van hen dodelijk is geweest.

via washingtonpost.com

Advertisement
World Health Organization

World Health Organization

De bacterie Yersinia pestis de veroorzaker van de pest en krijg je die voornamelijk van knaagdieren (dieren die deze parasiet bij zich dragen), zowel door middel van een beet door vlooien als wel door een beet van de rat zelf (of een ander dier). Op dit moment kan je het slachtoffer hiervan worden in Peru, Madagascar, Congo, hoewel er in de westelijke Amerikaanse staten ook de aanwezigheid wordt opgetekend van een behoorlijk grote besmettingshaard.

Advertisement
Pixabay.com

Pixabay.com

De aankondiging die door het Amerikaanse ministerie van Volksgezonheid wordt gedaan is de eerste aankondinging die wordt gedaan in Idaho sinds 26 jaar en komt dit uit een ontwikkeld land waar niet meer dan 17 gevallen zijn geregistreerd in de afgelopen decennia in de geschiedenis van de geneeskunde. In het geval van het jongetje gaat het hier om de builenpest, m.a.w. de vorm die het lymfesysteem aanvalt en zich na 2 tot 10 dagen incubatietijd manifesteert met heftige klachten. Genezen is alleen mogelijk als er tijdig antibiotica wordt toegediend.

Gerhard Altzenbach/Wikimedia

Gerhard Altzenbach/Wikimedia

Om te voorkomen dat je met deze ziekte wordt besmet kun je:

  • Je huisdieren beschermen met een doeltreffend antivlooienmiddel en zoveel mogelijk het contact met deze diertjes te beperken als zij de mogelijkheid hebben om op dieren te jagen in de natuur.
  • Nooit knaagdieren of hun stoffelijke resten aanraken.
  • Hen niet te eten geven, of dit in de tuin van je huis is, op campingplaatsen of in parken.
  • Bescherm je huis tegen muizen door het aantal voedselbronnen en mogelijke holletjes in de directe omgeving te beperken.
  • Bij de autoriteiten melden als je een groepje dode eekhoorns hebt gezien.

Bron:

https://goo.gl/nmZjbp
https://goo.gl/hXCSR3

Advertisement