In China is een gigantische zonne-Energiecentrale neergezet in de vorm van een panda... bedacht door een meisje van 15

door Skip

27 Juni 2018

In China is een gigantische zonne-Energiecentrale neergezet in de vorm van een panda... bedacht door een meisje van 15
Advertisement

Panda, honderd procent. Wie anders dan het bedrijf Panda Green Energy Group kon zoiets bouwen, een multinational die voorop loopt in de ontwikkeling van duurzame energie? Het gaat hier om een centrale die meer dan honderd hectare in beslag neemt en eruitziet als twee lachende panda's!

De centrale is gebouwd in 2017 en is buiten schattig, ook helemaal in bedrijf. Maar het idee komt niet van uit de bestuursraad van de duurzame-energiegigant, maar van een meisje van 15 jaar.

Advertisement
Panda Green Energy

Panda Green Energy

Ada Li Yan-tung komt uit Hongkong maar woont in Portland Oregon. Toen ze in 2015 met haar idee op de proppen kwam bij een congres van de V.N., bedoeld voor het betrekken van jongeren in de discussie over het klimaat, was ze nog maar 15 jaar oud! Haar insteek was om jonge kinderen bekend te maken met de problemen die de aarde heeft, en had ze voor de panda gekozen omdat: "ik dol ben op deze dieren, dus dacht ik, waarom ik hem niet in de vorm van een panda? Dat is het symbool van China, maar ook het sumbool van vrede".

Toen haar idee serieus werd genomen door de Panda Green Energy Group en werd gerealiseerd, kon ze haar ogen niet geloven: "Ik had niet gedacht dat het zo groot zou zijn! Ik had niet gedacht echt iets te kunnen doen... ja misschien wel mensen om me heen bewust maken, maar niet op deze schaal!" zei Li tegenover een Chinees tijdschrift.

Advertisement
Unknown

Unknown

Maar het gaat verder, want de centrale die in 2017 werd gebouwd in de buurt van Datong is pas het begin. Het daadwerkelijke plan van de Panda Green Energy Group is om er nog 99 door heel het land te bouwen en verder, langs de zogeheten Nieuwe Zijderoute. De totale kosten van de gehele operatie overstijgen de drie miljard dollar en zijn er al investeerders voor de grootse plannen van het bedrijf.

Het bijzondere initiatief van het bedrijf was inspiratie voor een kunstenaar en maakte diegene deze grappige luchtfoto waar de leuke 'zonnepanda' opvalt. Het gaat hier duidelijk om een rendering, maar hoe het er in het echt uitziet verschilt niet zo heel veel!

Handout/United Nations

Handout/United Nations

Het is te hopen dat ze erin slagen en dat de droom van Ada Li Yan-tung gestalte krijgt in honderd kolossale panda's die schone energie halen uit de zon. Hieronder kun je de luchtopnames zien van de centrale in Datong.

Advertisement