Een werkweek van vier dagen? 'T Zou goed zijn voor ons, onze productiviteit en de aarde

door Skip

06 Juli 2018

Een werkweek van vier dagen? 'T Zou goed zijn voor ons, onze productiviteit en de aarde
Advertisement

Toen het industriële tijdperk begon waren er niet veel regels over werktijden en moest er hard worden gevochten voor de 8-urige werkdag, vijf dagen in de week. Begin vorige eeuw moeten ze het wel waanzin hebben gevonden om 'slechts' acht uur per dag te werken en 'maar' vijf dagen. Vandaag wordt er net zo gereageerd om degenen die voorstellen om de werkweek nog verder te beperken, tot slechts 4 dagen.

Maar de redenen die zijn er wel, en omvatten niet alleen het welzijn van de werknemers.

Advertisement
pixabay

pixabay

Tegenwoordig worden er zorgelijke tendensen waargenomen op de werkplek, zoals bijvoorbeeld het overslaan van de lunchpauze om productiever te zijn (of over te komen?). Minder dan 20% van de Amerikanen verlaat hun bureau om te gaan lunchen en gebeuren er soortgelijke dingen in het Verenigd Koninkrijk, waar hoogleraar John Ashton fel eist dat de korte werkweek wordt geïntroduceerd.

Het huidige aantal werkuren zorgen voor fysieke en mentale stress bij werknemers, die paradoxaal genoeg veel minder productief zijn. Bedrijven die hebben geprobeerd om het aantal uren te verminderen hebben ook voordelen waargenomen voor de productiviteit in het algemeen.

Zoals bijvoorbeeld in Zweden, waar er al sinds 2015 met de vier werkdagen is geëxperimenteerd, deden er zich gelijktijdig minder ziekdagen voor bij werknemers, die vaak sporten tijdens de extra dag rust.

Advertisement
Steven Damron/Flickr

Steven Damron/Flickr

Maar er is meer. Volgens socioloog Alex Williams van de University of London zou de inkorting van de werkweek ook een grote impact hebben op het milieu, in positieve zin. Stel je bijvoorbeeld voor dat er een dag minder is waarop duizenden werknemers op en neer rijden op het traject huis-werk. Denk aan al die kantoren die niet die immense hoeveelheid elektriciteit verbruiken om alles verlicht en in bedrijf te houden.

Er is uitgerekend dat ook al een reductie van 10% van iemand z'n werkuren de "C02-voetafdruk" met 15% wordt verlaagd, dat de gebruikte norm is in de berekening van hoeveel broeikasgas wij met zijn allen uitstoten.

Pixabay

Pixabay

Er zijn dus veel goeie redenen om onze houding ten opzichte van werken proberen te veranderen. De gezondheid en het welzijn van werknemers, dat sowieso heilig is, zijn niet de enige redenen, maar ook de productiviteit van de bedrijven zelf: veel en slecht werken is erger dan minder werken en goed.

Wie weet kijken we in de toekomst met dezelfde verbazing die we koesteren voor de slopende routine van de 19e eeuwse fabrieken, terug op de 5-daags werkweek.

Advertisement