Oordopjes en koptelefoons kunnen met pensioen, want een nieuwe technologie zou ze binnen enkele maanden kunnen vervangen.

door Skip

06 Juli 2018

Oordopjes en koptelefoons kunnen met pensioen, want een nieuwe technologie zou ze binnen enkele maanden kunnen vervangen.
Advertisement

Ken je die tijd nog dat je die wirwar aan draden bij je droeg, die ongemakkelijke oordopjes die je niet kon ontwarren en die niet lekker in je oren zaten, allemaal om een beetje muziek te luisteren onderweg. Je zal het je zeker herinneren want dzo gaat het er nu aan toe, maar... aan die tijd zou snel een einde kunnen komen.

Een nieuwe technologie die is geperfectioneerd door een Israëlische start-up belooft koptelefoons en oordopjes voorgoed met pensioen te sturen.

Advertisement
pixabay

pixabay

De technologie genaamd Sowlo is ontwikkeld door Noveto een jonge start-up gevestigd in Petha Tikva, Israël. Sowlo is gebaseerd op het idee om geluidsgolven te concentreren en ze samen te laten komen op een gewenst punt, in ons geval de oren van de consument die het apparaat gebruikt. En dat kan elk apparaat zijn: van je smartphone die muziek doorgeeft, van laptops tot aan tablets en pc's.

Het idee is om de oude tools overbodig te maken die het mogelijk maakten om je geluidsmatig af te sluiten van je omgeving door middel van analoge hulpmiddelen, ook wel oordopjes genoemd.

Advertisement
Noveto

Noveto

Het zou kunnen zijn dat iemand al eerder over iets als dit gehoord heeft, over die apparaten dus die gericht geluid afleveren: speakers die het geluid direct voor je neus afspelen en dat het dus onmogelijk is voor anderen om aan je weerszijden mee te luisteren.

De technologie achter Sowlo is veel geraffineerder. De oren van de gebruiker kunnen namelijk worden opgespoord en het geluid nou juist daar afleveren, en kan de technologie zich aanpassen als je beweegt. Met Sowlo zal het mogelijk zijn om in een auto te zitten en vier verschillende dingen tegelijkertijd te luisteren: een film op de tablet van de passagier die achterin zit, een YouTube-video op de telefoon van zijn buurman, de navigatie voor de bestuurder en de radio voor de andere inzittende.

Noveto

Noveto

Het lijkt wel sciencefiction maar alle journalisten die aanwezig waren bij de test, bevestigen dat het werkt. En vooral heeft de technologie alles in huis om niet een van die maffe uitvindingen te worden die nooit gemeengoed zullen worden. Denk aan bijvoorbeeld aan VR-apparatuur. Waarom wordt de markt hiermee niet overspoeld? Niet alleen vanwege de kosten, maar ook vanwege de accessoires die niet zo praktisch zijn en er nog niet zoveel content waarmee je het kan gebruiken.

Maar Brian Wallace, de huidige directeur van Noveto, verzekert dat het product met ingang van de winter van 2019 op de markt zal komen voor de aanvankelijke prijs van ongeveer 250 euro, maar zegt hij er vooral bij dat de content, vergeleken bij virtual reality, er al is, namelijk alles wat een geluid heeft, en daar heeft Noveto voor een revolutie gezorgd.

Noveto

Noveto

Mensen die zich zorgen maken om de geluidskwaliteit, kunnen rustig slapen. We hebben het hier zeker niet over de meest ongelofelijke en onderdompelende ervaring die je ooit hebt meegemaakt, maar was dat ook bij oordoppen niet het geval. Om het maar in de woorden van Wallace te zeggen: "Gaan we de stereo-installatie van tuinduizend dollar thuis vervangen? Nee. Gaan we het merendeel van de standaard devices vervangen? Yes, 100%."

De Sowlo van Noveto heeft de X-factor van elke grootse technologische innovatie, het speelt namelijk in op een behoefte waarvan je niet wist dat je hem had, waardoor je je manier van leven ineens als prehistorisch ziet. Enige minpunt? Onze kleinkinderen zullen de grap over de oordoppen die uit zichzelf in een klos raken in je tas, niet snappen...

Advertisement