7 gigantische spooksteden die in moderne tijden zijn gebouwd

door Skip

19 Juli 2018

7 gigantische spooksteden die in moderne tijden zijn gebouwd
Advertisement

Iedereen weet wel wat een spookstad is, en hebben die door de geschiedenis heen, altijd bestaan. Dat zijn plaatsen die ooit werden bewoond en gaandeweg zijn verlaten door de jongere generaties net zolang totdat er niemand meer over was om in te gaan wonen. Deze plaatsen bestaan nu nog en zijn er duizenden van in de wereld.

Maar door de moderne tijden, met de bijbehorende honger naar vooruitgang die vaak niet te verklaren valt, is er een nieuw soort spookstad ontstaan. Steden die met de grootste ambities zijn gebouwd, maar waar niemand echter ooit is gaan wonen. We hebben hier zeven opvallende voorbeelden van voor je verzameld.

Advertisement

1. Tianducheng. China

1. Tianducheng. China

MNXANL/Wikimedia

Ook wel bekend als de Chinese versie van Parijs omdat het, nou ja laten we maar zeggen dat het gewoon een reproductie is van Parijs is die in China is neergezet. Het heeft z'n Champs-Élysées, z'n Notre Dame en z'n Eiffeltoren, allemaal op een kleinere schaal nagebouwd. De stad werd gebouwd in 2007 voor honderdduizend Chinezen die het platteland wilden verruilen voor de droom die Parijs heet en wordt het vandaag bewoond door een kwart van de bevolking die ingecalculeerd was om er te gaan wonen. De stad wordt vooral gebruikt voor huwelijksfoto's.

Advertisement

2. Kilamba, Angola.

2. Kilamba, Angola.

Santa Martha/Wikimedia

Een project dat van de ene op de andere dag is opgezet door een Chinese corporatie in het hart van Angola in het kader van de verkiezingsbeloften van de toekomstige president Jose Eduardo. Kilamba, voltooid in 2012 is een moderne stad met wegen, ziekenhuizen en voorzieningen bedoeld voor een middenklasse die in Angola niet bestaat. Tegenwoordig wonen er krap duizend mensen.

3. Thames Town, China

3. Thames Town, China

Maurice Latzke/Wikimedia

In dezelfde trant als het Chinese Parijs heb je ook het Chinese Londen, letterlijk "Theems-stad" genoemd. De stad is veel kleiner dan Tianducheng maar gaat hetzelfde verhaal op: het is er gekomen om Chinezen een exotische ervaring te geven, maar niemand is er ooit gaan wonen vanwege de hoge huur en is het vandaag een onbewoond fotodecor.

4. Masdar City, Verenigde Arabische Emiraten

4. Masdar City, Verenigde Arabische Emiraten

Nrman Foster/Flickr

Masdar is een stads-utopie met een geschat prijskaartje van 22 miljard. In Masdar, ontwikkeld als zijnde de meest milieuvriendelijke stad op aarde, kan je niet autorijden, werkt alles op duurzame stroom en is er een enkele winkel waar alleen bepaalde dingen te krijgen zijn. Ondanks dat het project vrijwel is afgerond, woont er nog niemand, en dan tellen we de studenten van het Masdar Institute of Science and Technology niet mee (ongeveer 300 mensen).

De beweegredenen om hier te gaan wonen lijken haaks te staan op wat we tot nu toe hebben gezien... mensen die gewend zijn om in luxe te leven willen niet meedoen aan een milieuvriendelijke utopie. 

5. Kang Bashi, China.

5. Kang Bashi, China.

Popolon/Wikimedia

Je zal wel hebben gemerkt dat China de leider is op het gebied van nieuwe spooksteden en Kang is de grootste. De werkzaamheden begonnen in 2001 voor een megastad die een miljoen inwoners zou kunnen huisvesten. Nu woont er maar 2% van en sinds een paar jaar is de stad in verval aan het raken, net als in een post-apocalyptische film.

Advertisement

6. Kijong-dong, Noord-Korea.

6. Kijong-dong, Noord-Korea.

Panmunjeom/Wikimedia

Kijong-dong, een grensdorp gelegen tussen de twee Korea's heeft een beetje een ander verhaal, of beter gezegd twee. Voor Noord-Korea is het gewoon een normaal grensdorp, het enige dat je kunt zien vanuit Zuid-Korea, gebruikt als voorpost waar mensen die vluchten uit Zuid-Korea naartoe kunnen.

Zuid-Korea en de Westerse media noemen het daarentegen een propagandadorp. Niet alleen omdat er uit de megafoons die er stonden socialistische boodschappen te horen waren, waarop de Zuid-Koreanen antwoorden met rocknummers op net zo'n hoog volume - aan deze praktijk is pas in 2004 een einde gekomen met een bilateraal akkoord; maar ook een spookdorp omdat volgens observaties die zijn gedaan met telescopen, van de 300 gezinnen die er zouden moeten wonen, er geen spoor te bekennen is. De huizen zijn leeg, de lichten gaan alleen op vaste tijdstippen aan volgens voorbepaalde schema en de enige levende zielen die er zijn gezien, waren soldaten.

7. Naypyidaw, Burma.

7. Naypyidaw, Burma.

DriverDave/Wikimedia

Laten we afsluiten met een vrolijk voorbeeld, dus een spookstad die tot bloei is gekomen. In 2005 verbaasde de Birmaanse regering de wereld toen ze haar hoofdstad naar Naypyidaw had verplaatst, een opvallende stad aan de rand van het hart van de jungle. Heel lang dreigde deze stad hetzelfde lot te wachten als bovenstaande steden, en men zegt dat na de aankondiging, leden van de regering 48 uur kregen om erheem te verhuizen.

In ieder geval na 13 jaar is Naypyidaw gaan groeien en wonen er nu meer dan een miljoen mensen.

Advertisement