Dit zijn de 7 Oosterse opvoedingsgeheimen waarmee je kinderen succesvol kunt opvoeden

door Skip

24 Juli 2018

Dit zijn de 7 Oosterse opvoedingsgeheimen waarmee je kinderen succesvol kunt opvoeden
Advertisement

Elk jaar staan in het PISA-rapport, een internationaal scholierenbeoordelingsprogramma, de standaard landen bovenaan. We hebben het natuurlijk over China, Japan en Korea, die de top halen boven de rest in vakken zoals wiskunde wetenschap en literatuur. Heb je enig idee hoe het komt dat zij bovenaan staan? We gaan het eens nader onderzoeken en gaan we in zeven punten de geheimen van de Aziatische manier van opvoeden proberen samen te vatten.

Advertisement
Pixabay.com

Pixabay.com

Het PISA-project is een internationaal onderzoek dat wordt gepromoot door het OCSE (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling), die om de drie jaar het onderwijsniveau meet van tieners in de belangrijkste geïndustrialiseerde landen.

Je zou kunnen denken dat Aziatische kinderen heel intelligent zijn omdat ze zich uitsluitend op werk en studie richten, maar dat is verkeerd gedacht. Wat niet iedereen weet is dat opvoeding in deze landen is gebaseerd op drie pijlers die niet louter horen bij het onderwijs:

  • Respect voor de eigen cultuur
  • Respect voor ouderen
  • Streven naar goed en gebalanceerd gedrag

Advertisement
Lance Cpl. Diamond Peden/Wikimedia

Lance Cpl. Diamond Peden/Wikimedia

Het evenwichtig opvoeden van een kind in een gezonde en evenwichtige gezinssituatie blijkt heel belangrijk te zijn. Voeg dit alles samen met een goede dosis onafhankelijkheid en dan zijn er de volgende 7 fundamentele punten voor opvoeden samen te vatten:

  1. De vroege kinderjaren zijn heel belangrijk, het is het eerste contact dat je hebt met kinderen: je moet hen liefde en aandacht geven. Fysiek contact is belangrijk, kinderen worden heel vaak vastgehouden.

  2. Ouders moeten een voorbeeld zijn voor hun kinderen, die als jonge volwassenen worden behandeld. Hun ideeën en meningen zijn belangrijk, er moet begrip voor hen zijn en vertrouwen in hun.

  3. Persoonlijke ervaring als leerschool. Kinderen verboden opleggen smoort de nieuwsgierigheid bij hen, het is beter om hun aandacht af te leiden van wat niet mag dan het hun in beginsel te verbieden.

Pfc. Carlos Cruz Jr./Wikimedia

Pfc. Carlos Cruz Jr./Wikimedia

4. Respect voor anderen, dingen, personen, dieren en natuur. Het welzijn van anderen en de maatschappij staat op de eerste plaats.

5. Kinderen kunnen al wanneer ze klein zijn, naast dat hen goede manieren wordt geleerd, worden geschoold in kunst of taalvakken. Op hun vijfde kunnen veel kinderen al een instrument bespelen.

6. Kinderen krijgen al in een vroeg stadium van hun groei zelfstandigheid. Op hun zesde kunnen kinderen al alleen naar school gaan en wanneer ze twaalf tot vijftien jaar oud zijn nemen ze al op zeer autonome wijze beslissingen.

7. Taal, lezen en wiskunde, hoewel in basisvorm en kleine lesjes, worden hen al geleerd wanneer ze jong zijn. Hierdoor zou hun creativiteit en hun brein worden gestimuleerd.

De Aziatische manier van opvoeden leert ons dat als we kinderen cultureel voorbereid en succesvol willen opvoeden, we niet teveel moeten focussen op de schoolse educatie, want er zijn nog andere aspecten die van een kind een succesvolle en evenwichtige volwassene maken.

Advertisement