De somberheid in augustus heeft een naam: waarom we het krijgen en hoe we er overheen kunnen komen

door Skip

08 Augustus 2018

De somberheid in augustus heeft een naam: waarom we het krijgen en hoe we er overheen kunnen komen
Advertisement

Augustus: kantoren en steden zijn leeg en eindelijk gaan we of zijn we op vakantie. Hoe kunnen we dan dat rottige gevoel verklaren dat veel mensen treft in de maand waarin we allemaal onze spanning los zouden moeten laten zodat we ontspannen en weer opladen?

Stephen Ferrando, hoofd psychiatrie van het Westchester Medical Center komt met een simpele analogie waardoor we eindelijk kaas kunnen maken van die vreemde zwaarmoedigheid die ons in de tang heeft in de laatste zomermaand. Het lijkt een beetje op de "sunday blues" oftewel dat gevoel dat je hebt wanneer de zondag ten einde loopt en het begin van de zware werkweek zich aandient.

Laten we eens nader gaan bekijken wat de augustusblues is en hoe je hier op de beste manier mee om kan gaan.

Advertisement

August blues: definitie en symptomen

August blues: definitie en symptomen

pixabay

Als je in deze periode merkt dat je geen energie hebt, overdreven moe bent vergeleken bij de dingen die je overdag moet doen, je altijd slaap hebt en veel honger hebt, dan ben je waarschijnlijk het slachtoffer van august blues, oftewel de augustussomberheid die een maand duurt.

Volgens Ferrando, zo vertelt hij in Science of Us, worden zowel mensen die gek op de zomer zijn erdoor getroffen als de mensen die er niet tegen kunnen. De eerste groep omdat hun lievelingsseizoen ten einde komt, de tweede omdat er een schuldgevoel of een gevoel van ontevredenheid omdat ze niet genoeg genoeg gedaan hebben en niet het beste van zichzelf hebben gegeven gedurende de zomer.

Rachel Annunziato, docent psychologie aan de Fordham-university zegt voor de duidelijkheid dat zowel jong en oud het kan overkomen: iedereen koppelt september aan het begin van het nieuwe jaar, waar de maand ervoor met verwachtingen naar uit is gekeken die spanning en angsten kunnen veroorzaken, en we daar in de laatste fase van de zomer last van kunnen hebben.

Als dit gevoel zich elk jaar herhaalt, dan kun je spreken van Seasonal Affective Disorder (SAD): een vorm van depressie die, anders dan de door eentonigheid veroorzaakte winterdepressie, meer bezorgdheid en opwinding met zich meebrengt, en zich kenmerkt door een spanning zo van "ik moet iets doen."

Advertisement

Hoe te reageren op de augustusblues

Hoe te reageren op de augustusblues

Steve Holden/flickr

Volgens Annunziata is de eerste regel die je voor ogen moet houden dat je mild voor jezelf moet zijn om te dealen met de august blues. "Soms voel ik me schuldig ervoor dat ik niets doe in deze maand en dat ik in actie zou moeten komen. Maar ik denk dat het belangrijk is om jezelf een kleine pauze te gunnen als je dat nog niet gedaan hebt." zegt ze.

Er is nog tijd om tot rust te komen en in de tussentijd kan je omgaan met de spanning door te gaan kijken op de lange termijn en je je dingen die moeten worden gedaan, plant. Maar ga hierbij niet gehaast te werk. Het is vooral belangrijk om tijd voor jezelf te nemen, dat je leert luisteren, dat je bewust wordt wat je lichaam en geest nodig heeft.

Op deze manier kunnen we echt gaan opladen en klaar zijn voor een nieuw begin.

Advertisement